promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Arató András a mentőknél tűnt fel, a világhírű magyar mémsztár életbe vágó dologra hívta fel a figyelmet

Arató András a mentőknél tűnt fel, a világhírű magyar mémsztár életbe vágó dologra hívta fel a figyelmet

Borítókép:  OMSZA
Színes
Kategória fejléc

Mindannyian lehetünk életmentők, és bármikor szükséges lehet erre a létfontosságú tudásra!

Az újraélesztés világnapján (október 16.) ezúttal Arató András, vagyis Hide the Pain Harold, a világszerte ismert magyar mémlegenda volt az Országos Mentőszolgálat Alapítványának kampányarca. A legfőbb üzenet továbbra is az, hogy a másodpercenkénti két mellkasnyomás életmentő lehet, ennek kapcsán pedig ismét készítettek egy szórakoztató kisfilmet, amiben Arató András ismert slágerekre mutatja meg, hogyan kell helyesen elvégezni az újraélesztést. Minden ember különbözik, például más zenéket kedvelünk, de egyvalami közös bennünk: mindannyian képesek lehetünk életet menteni, ha megtanuljuk az újraélesztés egyszerű lépéseit.

„Nem vagyunk egyformák, például más és más zenéket kedvelünk, de egyvalami közös bennünk: mindannyian lehetünk életmentők, ha megtanuljuk az újraélesztés egyszerű módját. Már ismert, hogy a Bee Gees Stayin’ Alive c. slágerének ritmusa jó ütemet ad a mellkasnyomások üteméhez, és ezúttal is olyan dalokat kerestünk, amelyeknek BPM-e (beats per minute, vagyis percenkénti leütésszám) 100-120 közé esik. Célunk, hogy az új dalok révén minél több emberhez eljusson az újraélesztési tudás, hiszen hirtelen szívhalál esetén az első 4-5 perc létfontosságú, ráadásul ekkor jó eséllyel csak nem szakképzett civil segíthet a bajbajutotton”

– írja honlapján a Mentőalapítvány.

Magyarországon évente 25 ezer embert érint a hirtelen szívhalál, így ez az egyik vezető halálok hazánkban is. Ez napi 70 ember életét követeli, ami rendkívül súlyos statisztika. Éppen ezért lényeges, hogy minél több ember merjen cselekedni vészhelyzetben, és ne hátráljon meg a tétlenségtől, a felkészületlenségtől vagy a félelmeitől. Ha egy civil mer segíteni, életet menthet – és ezzel közvetlenül hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljanak a túlélési esélyek.

„Fontos, hogy növelni tudjuk az újraélesztési hajlandóságot a lakosság körében. Szó szerint életbevágó tehát, hogy minél többen lássák és megosszák kisfilmünket, hiszen laikusként sokat tehetünk egy ember életéért, míg ki nem érkeznek a mentők”

– mondta Dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának alelnöke.

Az edukációs kampány célja tehát nem csupán az, hogy megismertessék az újraélesztés helyes módját, hanem hogy eloszlassák a félelmeket és bátorságot adjanak mindenkinek a cselekvéshez. Az első néhány perc kritikus, egyetlen határozott és helyes döntésen múlhat, hogy legyen esélye segíteniük a kiérkező mentőknek.