promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az egyik aranyérmes olimpikonunkat Orbán Viktor kitüntetett figyelemben részesítette, hatalmas megtiszteltetés érte a sportolót

Az egyik aranyérmes olimpikonunkat Orbán Viktor kitüntetett figyelemben részesítette, hatalmas megtiszteltetés érte a sportolót

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

Külföldön is híre ment a különleges gesztusnak.

2024 ismét a mi évünk volt, ha az olimpia szerepléseket vesszük alapul. Összesen 19 érmet sikerült megszereznünk a különböző sportágakban: 6 arany, 6 bronz és 7 ezüstérem landolt az olimpikonjaink nyakában. Minden általunk delegált versenyző erején felül teljesített és mindent beleadva öregbítette országunk hírnevét. Sok számnál a világ különösen kíváncsi volt ránk, ilyen volt a 100 és 200 méteres férfi pillangóúszás, ahol mindenki lélegzetvisszafojtva nézte Milák Kristóf teljesítényét. De említhetnénk az öttusázókat és a vívókat, a kajakosokat, kenusokat, vagy éppen az öttusázókat is. Voltak azonban olyan meglepetés számok, amiknek a megnyerése mindenkit meglepett, ilyen volt például Márton Viviana tatamiban nyújtott teljesítménye. 

A párizsi olimpia egy fiatal olimpikonnak megváltoztatta az életét: elsőkén hozott el ebben a versenyszámban aranyérmet.

A 2024-es párizsi olimpia Magyarország számára különleges eredmény hozott Márton Viviana személyében, aki aranyérmet szerzett taekwondóban, a női -67 kg-os kategóriában. Ez volt az első olimpiai szereplése, és kimagasló teljesítménnyel zárta a döntőt, ahol 2-0-ra győzött a szerb Aleksandra Perisic ellen. Márton higgadtan és magabiztosan versenyzett, az eredmény egyértelműen volt, hiszen 7-1 és 4-2 arányban nyerte meg az egyes fordulókat, így nem volt szükség harmadik menetre. Győzelme után Márton boldogan ünnepelt a páston, a magyar zászlót lengetve a lelátókon ülő rajongók előtt. Elmondása szerint úgy érezte, hogy "a legerősebb, leggyorsabb, legjobb", és teljes mértékben bízott önmagában, valamint abban, hogy a legjobb felkészülés révén fizikai szempontból is a formában van.

Márton Viviána egész eddig életét meghatározta a sport.

Márton Viviana 2006. február 16-án született Tenerifén, Spanyolországban. Szülei szintén sportos múlttal rendelkeznek; édesapja kick-boxban versenyzett, édesanyja pedig kézilabdázott. A család 2018-ban Madridba költözött, ahol Viviana megkezdte a taekwondo edzéseit a Hankuk alatti klubban, a finn olimpiai taekwondós, Suvi Mikkonen irányítása. Márton később az Újpesti TE-ben folytatta karrierjét Budapesten, ahol tovább fejlődött képességeit, és sikeresen kvalifikálta magát a 2024-es párizsi olimpiára​.

Márton Viviána már korábban is kimagasló eredményeket ért el, többek között aranyérmet szerzett a 2023-as Junior Európa-bajnokságon Tallinnban, valamint a 2023-as Európa-bajnokságon Bukarestben is diadalmaskodott. Ezek az eredmények megalapozták sikerét a felnőtt mezőnyben, és eljuttatták őt az olimpiai aranyig.

Márton Viviána sikerét Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül.

Bár az olimpiának már vége, a dicsőség sosem múlik el. Ezt mutatja az is, hogy Orbán Viktor közös képet készített a sportolóval és elismerő szavakkal díjazta annak teljesítményét. Az aranyéremhez így gratulált:

18 évesen elhozni az első magyar taekwondo aranyérmet, nem kis teljesítmény. Gratulálok, Márton Viviána!

A miniszterelnök és Márton Viviána közös képét ide kattintva tudod megtekinteni:

Forrás: wikipedia.hu