promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Oscar-díj esélyes Borbély Alexandra új filmje, Magyarország azonban nem támogatja

Oscar-díj esélyes Borbély Alexandra új filmje, Magyarország azonban nem támogatja

Borítókép:  TV2 Play
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

Elkeseredve beszélt munkanélküliségéről a színésznő, Nagy Ervin feleségét komoly terhek nyomasztják.

Borbély Alexandra sokáig az itthoni színház és filmművészet megkerülhetetlen alakja volt. Emellett társadalmi szerepvállalásai kapcsán is gyakran került középpontban, sosem félt megnyilvánulni a nehéz témákban sem. Többször beszélt például kettős állampolgárságáról, de az anyaság kérdését is nyers őszinteséggel járta körben. Házassága Nagy Ervinnel példa nélküli, ám az otthoni konfliktusokat sem próbálja elmaszkolni, házassága mindennapos dolgairól is magával ragadóan nyilatkozik. Sugárzik belőle a szeretet és a kitartás, az alázat és a dac, itthon mégsem foglalkoztatják. Most másik otthonában kapott egy olyan filmfelkérést, amivel akár az Oscar-díj gálára is kijuthat. A filmet eleinte úgy volt, hogy a Nemzeti Filmalap is támogatja, ezt azonban később visszavonták, az ok még ma is ismeretlen. Ha nem lenne lehetősége másik országban szerepelni, itthon munka nélkül maradna, ez pedig igen elkeserítő. Azonban Borbély Alexandrát nem olyan fából faragták, akit el tudnak lehetetleníteni: kettős érzéseiről nyilatkozott.

Nagy Ervin felesége Szlovákiában forgatott le egy filmet, ami finoman szólva is elnyerte a kritikusok tetszését.

Borbély Alexandra, a Nemzetközi Filmakadémia díjával is kitüntetett színésznő, a többnyelvűség és a kettős identitás összetettségéről, valamint legújabb szerepéről beszélt a Napunknak adott interjújában. Az „Emma és a halálfejes lepke” című szlovák filmben egy magyar özvegyet alakít, aki a Tiso-rezsim alatt rejteget egy zsidó kisfiút. A filmet, amelyet Iveta Grófová rendezett, Szlovákia nevezte az Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájába. Borbélyt arról is kérdezték, milyen érzés lenne, ha végül Oscar-jelöltként egy szlovák filmet képviselhetne a vörös szőnyegen.

A magyarországi filmszerepei gyakorlatilag megszűntek.

„Kicsit olyan ez, mint egyfajta elégtétel. Nem akarom újra előhozni azt a témát, hogy mennyire bánt, hogy mostanában nem kapok szerepet magyar produkciókban. Szlovákiában viszont mindig tárt karokkal fogadnak, elismernek és alkalmaznak. Úgy érzem, ha a film bekerülne a jelöltek közé, az mintegy megkoronázná az itt végzett munkámat. Bár sok fájdalommal és nehézséggel jár a kettős identitásom, ugyanakkor védelmet is nyújt az olyan helyzetekkel szemben, mint amikkel például azok küzdenek, akik nyelvi akadályok miatt nem játszhatnak más országokban” – osztotta meg érzéseit Borbély Alexandra.

Az Oscar-díjra mi is büszkék lehetnénk, ám végül nem támogatta a Nemzeti Filmalap.

A színésznő egy korábbi interjúra reagálva megerősítette, hogy a film korai szakaszában valóban szó volt a Nemzeti Filmalap támogatásáról, azonban később visszavonták a támogatást, bár az okokról neki sem voltak pontos információi. Utalást tett Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter korábbi kijelentésére, miszerint „a szlovák kultúrának nem szabadna keverednie más nemzetek kultúráival”. „Akkor azt éreztem, hogy úristen, mennyire elkeserítő, hogy semmit nem tanulunk a múltból. Magyarországon élek, itt már mindenre fel vagyok készülve. De amikor azt látom, hogy Szlovákia talán elindult egy nyitottabb úton, majd hirtelen visszarántják, az mély csalódás” – mondta Borbély Alexandra az interjúban.

Borbély Alexandra a többnyelvűséget az „egyetlen fegyverének és legnagyobb kincsének” nevezte, és hozzátette: „A többnyelvűségem az, ami lehetővé teszi számomra, hogy dolgozzak, hogy szlovák és cseh filmekben is szerepelhessek.” Az „Emma és a halálfejes lepke” című filmet Karlovy Varyban mutatták be, míg Magyarországon a miskolci CineFesten volt a premierje.

Forrás: Napunk, 24.hu