promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fél évszázados videón fedezték fel Telekomos Marit, letaglózó a hasonlóság, rengetegen felkapták rá a fejüket

Fél évszázados videón fedezték fel Telekomos Marit, letaglózó a hasonlóság, rengetegen felkapták rá a fejüket

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Kísérteties a hasonlóság, pedig valós felvételről van szó, nem mesterséges intelligencia készítette.

Egy igazán különleges videó szaladt végig a Facebook magyar szegletében, amin talán először nem látunk semmi különlegeset, ám jobban megnézve mégis van benne valami, ami mellett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni.

Egy fiatal házaspár meséli el, miként élik a közös életüket, méghozzá a hatvanas évek végén. Sokaknak az volt a legfeltűnőbb, hogy milyen választékosan és átgondoltan fogalmazták meg a kérdésre a válaszukat, miszerint mi a jó házasság titka. Mekkora értéke volt akár egy-egy könyvnek vagy ajándékba kapott pohárkészletnek, és mennyire megbecsülték azt a keveset, ami akkoriban nekik jutott.

Fél évszázados videón a boldogság

Kár is lenne tagadni, ma már egészen másképp működik a világ, és ebből az aspektusból is érdemes megnézni a több mint 50 éves felvételt, és volt olyan is, aki erre reagált:

„Mi is így kezdtük. Nem csak a háztartási gépeket vettük részletre hanem a magyar írók műveit, a világirodalom íróinak műveit. Csak így tudtunk előre jutni. Nagyon be kellett osztani a kettőnk jövedelmét, hogy fizetni tudjuk a kölcsönöket, a rezsit, a gyereknek az óvodát, vagy az iskolai felszerelést és viszonylag jót és egészségeset együnk. Ruhára, cipőre nagyon vigyáztunk mert nem mindig jutott rá. Bárszekrény az nem volt, nyaralás sem. És itt vagyunk együtt vagyunk. A házasságot komolyan vettük: jóban, rosszban.”

Van azonban egy másik nézőpont, amit a kommentelők szúrtak ki, hogy a videón szereplő hölgy mennyire hasonlít Stefanovics Angélára, azaz – senkit nem megbántva ezzel – Telekomos Marira.

Többen is megjegyezték, hogy kísérteties a hasonlóság, és valóban, nem csupán megjelenésben, de még hangban is szinte megegyeznek, egyesek már azt is tudni vélték, hogy az 1968-as felvételen az édesanyja szerepel. Más szerint pedig valóban Stefanovics Angéla van a felvételen, és valójában nem is egy régi jelenet.

Utóbbi egész biztosan tévedés, hiszen a mindössze néhány perces rövidfilm, amely Csányi Miklós alkotása, valóban a 60-as években készült, mint ahogy arról honlapján az NFI is megemlékezik:

„A rövid, alig nyolcperces alkotás a tömörítés és az irónia eszközeivel rendkívül összetett kérdéseket ragad meg, sikerrel. A riport műfajából kiinduló dokumentumfilm igazi formai bravúr. A két részből álló, erős csattanóra épülő szerkezet, a pontos vágás és remekül eltalált zenei aláfestés összhatása feledhetetlen. Csányi Miklós rendezése egyszerre mély és komplex, mégsem nehéz vagy komolykodó. A Boldogság egy fontos történelmi pillanatban, 1968-ban készült. Míg nyugaton a fiatalok a fennálló társadalmi rend ellen lázadtak, Magyarországon elindult az új gazdasági mechanizmus. A Kádár-rendszer az állampolgárok számára visszafogott, de biztos anyagi gyarapodást és viszonylagos jólétet ígért. A hatalom mindezért cserébe a fennálló politikai berendezkedés legalább hallgatólagos elfogadását kérte. Csányi Miklós a fridzsiderszocializmusnak is nevezett korszak ellentmondásos ideáit kritizálja, de a bemutatott házaspár felett nem ítélkezik”

– írják.