promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A televíziózás mélypontja a TV2 Kísértés című sorozata, nézők nem gyűlöltek még ennyire szereplőket

A televíziózás mélypontja a TV2 Kísértés című sorozata, nézők nem gyűlöltek még ennyire szereplőket

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

A TV2 új műsora most tényleg elvetette a sulykot.

Szeptember elsején adásba került a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Kasza Tibi nevével fémjelzett A Kísértés. A koncepció egyszerű. 4 pár teszi próbára a szerelmét, miközben előnyös külsejű emberek próbálnak nekik keresztbe tenni. Már önmagában a felvetés is nagyon furcsa: valóban próbatétel az, hogy egy ember hűséges maradjon a párjához?

A Kísértés szereplőinek egy hihető mondata sincs.

Az átlagember nehezen éli bele magát a kicsicsázott férfiak és ők mély gondolataiba, a párbeszédeket hallgatva nem is igazán értjük, hogy melyik ponton merül fel a kísértés? A műsor üzenete több mint felháborító: állatias szintre alacsonyítja le a kapcsolatban élő embereket, akiknek nehézség ellenállni a vágyaiknak. Lehetne arról vitatkozni, hogyha az ember szerelmes, akkor érezhet-e elemi vágyat egy másik ember iránt, ez valóban teljesen egyénfüggő, én azon a véleményen vagyok, hogyha a vonzalom egy másik ember iránt ilyen intenzíven felüti a fejét, akkor bizony gond van.

Direkt rávilágítanak a párkapcsolati nehézségekre.

Természetesen a műsor készítőinek a keze is vastagon benne van a történésekbe, igyekeznek konfliktusokat generálni ott is, ahol nincs, ahol pedig van, azokat lehetőség szerint még jobban feljavítani. Van egy elmélet, mely a 80-20 nevet kapta. Azt jelenti, hogy egy párkapcsolatból általában 20 százalék hiányzik és ez okozza a megcsalások nagy részét: olyan betegesen kergeti az ember azt, amit nem kaphat meg, hogy elfelejti megbecsülni azt, aminek pedig örülhetne is.

A legtöbb pár azért érkezett a műsorba, hogy próbára tegyék a szerelmüket, mert úgy érezték, hogy nincs minden rendben.

A műsor azt sugallja, hogy nem a terápia és a közös munka hozza meg a boldogságot, hanem egy harmadik fél.

Egy nehéz helyzetben lévő párkapcsolatot eleve nem teszünk ki egy ekkora megpróbáltatásnak, viszont van itt még valami, ami mintha senkinek nem fordulna meg a fejében. A hűség döntés kérdése. Most azt hagyjuk, hogy mindenki tisztában van vele, hogy a kamerák forognak és a legapróbb botlás is kiderül, de az sokkal bosszantóbb, hogy komoly szenvedésnek élik meg az elvileg szerelmes párok tagjai, hogy nem léphetnek közelebbi kapcsolatba az odatett jó pasikkal, dögös lányokkal.

Durva vélemény ez a mai társadalmi képről.

A műsor minden képkockája azt sugallja, hogy teljesen normális reakció az, hogy egy számodra vonzó idegen három szót szól hozzád és te megkérdőjelezed az együtt töltött éveket. Ez eleve azt feltételezi, hogy azért vagy a pároddal, mert másnak nem kellettél, ami azért nem túl stabil alap egy kiegyensúlyozott kapcsolatnak.

Ha párkapcsolatban élünk, akkor nem érdem és nem is egy megugrandó feladat visszautasítani a "csábítókat", hanem egy teljesen természetesen, alapvető dolog, már ha tartjuk valamire magunkat és a párunkat.

Ez a műsor egyébként mindenkinek megalázó: a szerelmeseknek is, a csábítóknak és annak is, aki nézi, mert mindenképpen szomorú, amit látunk: ha nem igaz, akkor azért, mert el akarják hitetni velünk, hogy így működik a világ, ha pedig igaz, akkor annak a tragédiáját nem is kell megmagyaráznom.