promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Keresztapa szótlan szereplőjére a forgatás közben bukkantak rá, meghallgatásra sem kellett mennie, azonnal bekerült a filmbe

A Keresztapa szótlan szereplőjére a forgatás közben bukkantak rá, meghallgatásra sem kellett mennie, azonnal bekerült a filmbe

Borítókép:  Profimedia/Paramount Pictures
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Még csak meghallgatásra sem kellett elmennie, ahogy meglátták, azonnal tudták, hogy szerepelnie kell a filmben, konkrétan a nyitójelenetben.

A Keresztapa című film a filmtörténelem egyik legjelentősebb alkotása: a színészi alakítások, az ikonikussá vált jelenetek és a kegyetlen alvilág és annak patriarchális rendszerének bemutatása mind hozzájárultak a film és aztán az azt követő további két alkotás globális elismertségéhez.

Az első részt 1972-ben mutatták be A Keresztapa címmel: a cselekmény a Corleone család története körül forog, a főszereplő pedig Don Vito Corleone, vagyis a címszereplő Keresztapa. Az első film egy ikonikus nyitójelenettel startol el, melyben Vito Corleone fogadja otthonában Amerigo Bonaserát, aki segítséget akar kérni tőle.

Bonasera arra kéri a Keresztapát, hogy segítsen neki és ölje meg a lánya megerőszakolóját. A hosszas felvezetés után a kamera Vito Corleone arcára vált, majd azt láthatjuk, ahogy az asztalánál ülve simogatja az ölében forgolódó vidám macskát. A Corleone által is említett tiszteletlenség, Bonasera kérése és a cica játékossága pedig egy rendkívül összetett jelenetet eredményezett.

Mivel a film döbbenetes sikert aratott és kivívta a kritikusok elismerését is, természetesen azonnal boncolgatni kezdték a filmet és benne minden jelenetet. Így a macska szerepe és jelentősége is elemzés tárgyává vált. Azt találgatták, vajon Vito ravasz természetének metaforája volt-e, vagy talán azt akarták bemutatni, hogy a lágy és nyugodt külseje mögött brutális tettek húzódnak meg?

Mint kiderült, Francis Ford Coppola rendezőnek valójában semmi ilyesmi nem járt az eszében, nem volt ilyen mély jelentése a macska jelenlétének, sőt: a macskának egyáltalán nem is kellett volna szerepelnie a jelenetben. 

Coppola egy interjúban elárulta:

"A macska Marlon kezében nem volt betervezve. Láttam a macskát a stúdióban szaladgálni, és szó nélkül fogtam és a kezébe raktam."

A szőrmókos szereplő egy kóbor macska volt a környéken és kifejezetten barátságosnak tűnt, így kötött ki végül a stúdióban, és végül magában a kész filmben is. Ugyanakkor abban mind egyetértünk, hogy a macska nélkül nem lenne ugyanolyan a film, ezért nagyon örülünk, hogy épp arra járt.

Forrás: Time