promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon 150 évig tiszteletlenség volt sörrel koccintani, a legenda szerint ez áll a dolog hátterében
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha lehet hinni a legendának, akkor a magyaroknak jó okuk volt arra, hogy ne koccintsanak sörrel 1,5 évszázadon át.

A magyar nép egy igazán legendás nép, hiszen elődeink, őseink hőstetteinek történetei az egész világot megragadták, és külföldön sok helyen még mindig egy sokat szenvedett, harcos nemzetként gondolnak ránk. A magyar történelem egyik szomorú, de meghatározó eseménye volt, mikor 1849. október 6-án kivégezték az aradi vértanúkat – de azt nem mindenki tudja, hogy ennek volt egy nem várt hatása is.

A legenda szerint a 13 aradi vértanú kivégzésekor az osztrák katonák minden egyes alkalommal sörrel koccintottak örömükben, ezzel is csúnyán megalázva az amúgy is megtört magyarokat. Emiatt a magyar nép egy emberként eltökélte, hogy 150 évig nem koccint sörrel, így tisztelegve az aradi vértanúk előtt, illetve így hátat fordítva az osztrákok szemtelenségének.

Ha igaz is az állítólagos legenda, akkor manapság már a legtöbb helyen teljesen elfelejtették, hogy valaha is volt ez, hiszen bármelyik szórakozóhelyre is tévedünk be, szinte csak az önfeledt nevetést, a hangos zenét, illetve az éppen koccanó söröskorsók hangját halljuk – és nem biztos, hogy csupán azért, mert elvileg 1999-ben letelt a fent említett 150 év, amíg tiszteletlenség volt sörrel koccintani.

A turizmus.com cikke szerint amúgy az a szokás Magyarországon egy iszogatás során, hogy a koccintások alkalmával egymás szemébe kell néznünk, majd azt mondanunk, hogy „egészségedre”. Ezzel minden bizonnyal mindenki tisztában van, bár ahány ház, annyi szokás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás