promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megtiltották egy magyar dal lejátszását Angliában, az ok rendkívüli volt

Megtiltották egy magyar dal lejátszását Angliában, az ok rendkívüli volt

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Meglepő történet áll a rendkívüli esemény mögött.

Néha történnek olyan dolgok, amikor egy-egy nagyon is népszerű műfajban olyat alkotnak, amelynek saját helyi értékénél ezerszer nagyobb hatása van társadalmilag, és a mögöttes tartalmak sokkal nagyobb erővel kezdenek el számítani. Aztán rengeteg olyan apró dolog kapcsolódik hozzá, hogy igazi tömegjelenséggé válik. Van egy magyar al, amelyről az elmúlt évtizedekben nagyon sokat beszéltek világszerte, és komoly műsorokban is foglalkoztak azzal, hogy mi állhat a hozzá kapcsolódó jelenségek mögött.

Ez a dal pedig nem más, mint a Szomorú vasárnap, amely többek között elképesztő erővel szólal fel Steven Spielberg ikonikus mozijában, a Liam Neeson főszereplésével készült Schindler listájában is. Amerikában többek között innen ismerik a népszerű dallamokat, de korábban Európában például Norvégiában volt olyan eset,

amely hatalmas médiaszenzáció lett a dal kapcsán.

A Szomorú vasárnapot elképesztő legendaháló övezi, nagyon sok szomorú eseményt hoztak vele összefüggésbe a harmincas és negyvenes években. A dal híre pedig rendkívüli lett. A Ranker például arról ír a dallal kapcsolatban, hogy sok helyen, sok rádió nem játszotta inkább a dalt, mivel olyan negatív hírneve lett. Seress Rezső és Jávor László közös szerzeményéről pedig azt is olvasni lehet a neten, hogy volt olyan időszak, amikor a BBC egyszerűen megtiltotta, hogy a dalt lejátsszák a rádióban.

Azt is tudni kell persze, hogy a szomorú vasárnap 1933-ban látott napvilágot, így a vele kapcsolatos rengeteg szomorú esemény a gazdasági világválsághoz is kapcsolódik. Angliában pedig azt a verziót nem engedték futni a rádióban, amelyet Billie Holiday énekel. Ez pedig a második világháború elején volt, hiszen az énekesnő 1941-ben rögzítette az egyik angol nyelvű verziót, amely azonnal hatalmas népszerűségre tett szert az angolszász területeken.

A BBC pedig arra hivatkozva nem játszotta, hogy annyira lehangoló, hogy aláássa a háborús morált a nagy erőfeszítések közepette. Más oldalon pedig arról lehet olvasni, hogy az instrumentális verziót azért engedték játszani, csupán azt nem, amelyben szöveg is volt a dal alatt.

Így hangzik Billie Holiday angol nyelvű dala:

(Forrás: Ranker, The Sun)