promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa dolog az olimpián, átverték az egész világot az angolok, mindenkit becsaptak az egyik versenyszámmal

Furcsa dolog az olimpián, átverték az egész világot az angolok, mindenkit becsaptak az egyik versenyszámmal

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

A maratoni futásnak alig van köze az ókori görögökhöz, a britek lobbiereje lényegében minden hagyományt letarolt.

Két és fél évezrede, Krisztus előtt 490-ben zajlott le a maratoni csata, amely a világtörténelem egyik legismertebb ütközete. I. Dareiosz perzsa serege csúfos vereséget szenvedett a Miltiadész vezette athéniaktól, de egy másik – talán még híresebb – momentuma is akadt ennek a történelmi eseménynek.

A legenda szerint a görög győzelem hírét egy Pheidippidész nevű katona vitte el a csatamezőről a délkeletre lévő Athénba.

Természetesen futva, megállás nélkül, és a 40 kilométeres táv még a kiváló kondícióban lévő férfit is alaposan megviselte. Csak annyit tudott mondani, hogy

„Győztünk!”,

majd holtan esett össze.

A győztes csata és a hős Pheidippidész emlékére az újkori nyári olimpia programjában már a kezdetektől, 1896-tól szerepel a maratoni futás száma. Mivel az első újkori játékokat Athénban rendezték, a versenyt az eredeti helyszínen, a főváros és Marathón között bonyolították le. A győztes egy Szpirídon Lúisz nevű görög futó lett, 3 órán belüli (2:58:50) idővel.

A maraton ma egy 42 195 méter távú futóverseny. Csettinthetnénk, hogy milyen precízen, méterre pontosan ki tudták számolni egy ókori esemény alapján, ám ez koránt sincs így. A táv ugyanis az 1908-as (negyedik) újkori játékokig nem alakult ki, hanem helyszínenként eltérő volt.

Londonban azonban fordult a kocka, az angolok pedig – mondhatni – átverték, „meghackelték” az egész világot. Az 1908. július 24-én rendezett férfi maratoni futáson 75 résztvevő indult. Az amerikai Sidney Hatch volt az egyetlen, aki négy évvel korábban is próbálkozott a távon, a többiek új szereplők voltak – manapság ez is szokatlan lenne.

A britek azt találták ki, hogy a rajt (természetesen az uralkodó tiszteletére) a Windsori kastélynál lesz, a cél pedig a londoni olimpiai stadionban. Ez pedig 26 mérföld és 385 yardos távot jelentett, vagyis 42 195 métert, ami ma a maraton hivatalos versenytávja.

Semmi köze tehát Athén és a maratoni csatamező távolságához, az angoloknak volt olyan lobbierejük, hogy 1921-től ezt el tudták fogadtatni sztenderdként. Jellemző a sportág fejlődésére, hogy a mostani csúcsidő egy órával rövidebb az 1896-osnál: a kenyai Kelvin Kiptum 2:00:35-ös idővel győzött a 2023-as Chicago Maratonon.

Meglepően jó minőségű film az 1908-as londoni olimpiáról: