promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olimpia: kitört a botrány, miutánt csupán 1 aranyat nyert a világ egyik leghatalmasabb országa - aztán hirtelen elkezdtek jönni a sikerek
Borítókép:  Matthew Walls aranya Tokióban / Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy óriási blama, és ami mögötte van. Aztán elkezdődött egy építkezés, és megjöttek a sikerek is. Avagy hogy csinált Nagy-Brtitannia 1 aranyból 27 aranyat, 15 éremből 67-et?

Nagy-Britannia a világ egyik leghatalmasabb országa, mind népességét, mind pedig gazdasági és politikai erejét tekintve. Mégis az 1996-os olimpián, Atlantában mindössze 15 érmet szereztek, így pedig az országok rangsorában csupán a 36. helyen értek célba a játékok végéig. Az ország egyetlen aranyérmet gyűjtött be, méghozzá evezésben, miközben 300 sportolót delegáltak Atlantába. 

A rossz szereplés nemzeti ügy lett.

A sport ügye rövid időn belül a parlamentbe is begyűrűzött, és az ellenzék John Major miniszterelnök lemondását követelte a csúfos kudarcok után. Aztán hatalmasat fordult a világ, 2016-ban, Rio de Janeiróban a britek az éremtáblázat második helyén voltak már, 67 medált zsebeltek be, köztük 27 aranyat, miközben megelőzték a gigászokat, így Kínát és Oroszországot is. A brit csapat minden harmadik tagja éremmel távozott Rióból. A nemzet immár hősként ünnepelte John Majort.

Mi történt húsz év alatt Nagy-Britanniában?

John Major a kudarcok után elszánta magát a sportfinanszírozás megreformálására, így például elindították a Nemzeti Lottót, a bevételből pedig kulturális, jótékony célokra hatalmas pénzek mentek, illetve később a sportra is. Ez pedig nemcsak a kulturális életet pörgette fel, hanem a sportot is. Így pedig elkezdtek szállingózni az eredmények is, ez lett a brit éremeső hajtómotorja.

A The Guardian számokban is közzétette az eredményeket: míg Nagy-Britannia 1996-ban csupán 5 millió fontot költött az olimpiai csapatra, addig 2016-ban már majdnem 300 millió font ment az olimpia finanszírozására.

Íme a brit "csoda" videón is:

(Forrás: The Guardian, Piac és Profit, BBC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás