promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Körmönfont gyilkosság áldozata lett a hazai éjszaka egykori királynője, felejthetetlen film készült róla

Körmönfont gyilkosság áldozata lett a hazai éjszaka egykori királynője, felejthetetlen film készült róla

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az éjszaka egykori királynőjének életéről alig maradt feljegyzés, azonban egy vakmerő magyar rendező elővette a történetet és egy hidegrázós filmet készített róla.

A korabeli belpesti éjszakai életben nem akadt olyan ember, aki ne ismerte volna Mágnás Elza kurtizánt: az 1880-ban született nő eleinte cselédként és mosogatólányként dolgozott, ám hamar kitűnt ragyogó szépségével, így egyre feljebb és feljebb került a társadalmi ranglétrán.

Karrierje csúcsán már csak a legelőkelőbb urakkal társalgott, segített nekik ételt és italt választani, de a legtehetősebbek akár haza is vihették. Életét számos rejtély övezi, ám a korabeli sajtóban részletesen leírták halálának körülményeit, a bűntény kapcsán indított nyomozást, valamint a tettesek elfogását és az ellenük hozott ítéletet.

Részben ezen feljegyzések nyomán látta meg a lehetőséget a történetben Szász Attila rendező, aki Félvilág címmel megrendezte a kurtizán utolsó napjairól szóló filmet, mely 2015-ben debütált. Sok néző nem is sejtette, hogy ez nem csupán egy gondosan kitalált cselekményszál,

hanem egy igaz történet, a szereplők pedig szintén nem kitaláltak.

Érdekesség, hogy Mágnás Elzának nem ez volt az igazi neve, sőt, először egy másik gúnynévvel illették: Elza annak idején Turcsányi Emília néven látta meg a napvilágot, és olyan csúnyán beszélt, hogy elnevezték Mocskos Elzának. Később aztán – Krúdy Gyula szavaival élve – "ridegen büszke, szótlan és fennhéjázó magaviselete miatt" elnyerte a Mágnás Elza nevet.

Élete mindössze 33 évig tartott, ugyanis Kóbori Rózsi és annak szeretője, Nick Gusztáv egy januári éjszakán megtámadta és végzett vele. Habár megpróbálták eltussolni a gyilkosságot, az alapos nyomozásnak köszönhetően végül kiderült, hogy ők tették: először halálbüntetésre ítélték őket, ám ezt az ítéletet később Ferenc József életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette.