promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Korda György gumimatracon úsztatta be a vasfüggöny mögé a zenei videók varázslatos világát
Borítókép:  YouTube / Budapest Airport
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

85 évesen sokadvirágzását éli az ország Gyuri bácsija, aki mindig a legjobb lapokat tartotta az asztalon.

Több mint 65 éve otthona a színpad, de még manapság is tud újat mutatni Korda György. Elég csak megjegyezni a Reptér című dalának a feldolgozását, aminek 40 éves videóklipjét 2021-ben forgatták újra, és ami mostanra 16 milliós megtekintést produkált a legnépszerűbb videómegosztón, kis túlzással pedig a fél ország ezt hallgatta az elmúlt évek nyári kerti partijain.

Korda Györgynek azonban nem csak a reflektorfény, de a videókészítés is a kisujjában volt már az eredeti Reptér felvételekor, és hazai mércével mérve nagyon korán ráérzett arra, hogy ezekben a rövidfilmekben van elrejtve a siker egyik titka.

A nyolcvanas évekre már minden erről szólt Magyarországon is, az összes zenekar videóklipet forgatott, a fiatalok pedig meg voltak őrülve az MTV-ért - na nem a közszolgálati tévéért, hanem a népszerű zenecsatornáért.

Korda György ezt előzte meg cirka öt évvel, amikor 1976-ban a Haver a nőkkel jól vigyázz című dalához készítettek egy klipet, annak minden korabeli bájával, Palma gumimatraccal, GAZ-dzsippel, Balatonnal, kemping bringával, no meg persze csinos lányokkal.

Műfaj- és stílusteremtő volt, hiszen gondoljunk csak bele, hány és hány ilyen klipet láthattunk a következő évtizedekben a hazai popzenében, és még ma is, csupán a körítés változott. GAZ helyett már luxusautó, Balaton helyett pálmafás tengerpart, a csinos lányok maradtak.

Az egészen biztos, hogy Korda György nélkül a mai magyar könnyűzene nem lenne olyan, amilyen most. Még ha a külföldi ráhatás a kilencvenes években teret is nyert, a hazai szcéna megőrizte a régi, jól bevált recepteket, ami persze az embereknek is tetszik. És ami a legjobb, hogy Korda György és Balázs Klári még ma is ott vannak a legnépszerűbb magyar előadók között, a Pixa-féle Fiatalság Bolondsághoz készült klipet három hónap alatt hárommillióan nézték meg!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás