promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Korda György és Latinovits Zoltán is Budapest legrejtélyesebb épületében tengette a mindennapjait, soha nem hallott titkok derültek ki a Bajza utca sztárjainak életéről
Borítókép:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 7. kerületben található garzonház Budapest egyik leghíresebb épületévé nőtte ki magát.

Van egy igazán különleges épület Budapesten, melynek egészen elképesztő története van ám sokan talán mégsem hallottak róla. Ez pedig nem más mint a 1967-ben elkészült  7. kerületi, Bajza utca 1. szám alatti garzonház. Megépítésekor azonban a legtöbben még biztosan nem sejtették, hogy rövidesen a város egyik leghíresebb, legrejtélyesebb épületévé növi majd ki magát a ház.

A ház első lakója ugyanis nem más mint a híres színésznő, Ruttkai Éva volt, az épületben pedig akkoriban és most is 160 lakás található. A dolog érdekessége, hogy legendákból ezután sem volt hiány a garzonházban, a következő években ide költözött Latinovits Zoltán, Csűrös Karola, Péchy Blanka, Harangozó Teri valamint Korda György és hajdani párja, Mátray Zsuzsa is.

 Rezsabek Nándorné Ibolyával, aki az elsők között költözött az épületbe, és a mai napig ott él a következőket mondta a híres lakókról:

Akkoriban szokás volt, hogy a lakók összeültek a társalgóban. Minden emeleten volt egy. De ma már csak raktárnak használják őket. A 60-as, 70-es években hatalmas kártyacsaták zajlottak ott. Az egyik törzsvendég Korda György volt, aki rendszeresen beállt játszani. Rajta kívül nehéz volt találkozni más hírességgel, más életritmusban éltek, mint mi. Latinovits Zoltánnal a liftben futottam össze. Zárkózott, megközelíthetetlen művész volt, de közben nagyon kedves, udvarias."

A hölgy akkor azt is elárulta, hogy legendás színészünk Latinovits Zoltán nem szerette, ha rajta kívül más is tartózkodik a liftben, ennek pedig gyorsan híre ment az épületben. A lakók így ilyenkor inkább vagy a lépcsőt használták, vagy újra hívták a liftet, előre engedve a művészt.

Az ikonikus garzonház tehát ebből is látszik, hogy olyan volt mint egy kisváros. A házban egyébként működött könyvtár, sőt, nővérszoba is volt a negyediken. Az épületben élő művészek pedig ha úgy tartotta kedvük a tetőteraszon süttethették magukat, sőt, külön fürdő is üzemelt nőknek és férfiaknak. Ha pedig ez nem lenne elég mosoda is működött, a lakók csak leküldték a szennyest, és már másnap mehettek a friss, tiszta ruhákért. A ház aljában, ahol ma már egy élelmiszerbolt található egykoron étteremként üzemelt. A lakók által megrendelt fogásokat pedig innen étellifttel küldték fel a lakásokba, ami szintén igazi luxusnak számított.

A liftet ugyan mára befalazták, a méretszabály azonban máig él - a lakások egységesen mindössze 36 négyzetméteresek. A legendás ház lakóinak pedig mindössze egy nagyon szigorú szabálynak kellett megfelelniük: csak egyedülállók vagy gyerek nélküli párok költözhettek a házba. Amennyiben ugyanis egy lakónak gyereke született, azonnal új otthon után kellett nézniük, ebben az épületben ugyanis mindenki úgy gondolta, hogy elmúlik a nyugalom ha bárkinek is gyermeke születik.

Ha pedig kíváncsi vagy hogyan is nézett ki belülről egy lakás a Bauer Sándor által a Fortepannak adományozott fotón megtekintheted!

Forrás: femcafe.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás