promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyibe kerülne ma az örök kedvenc Ötvös Csöpi-film forgatása, meglepő az összeg a legújabb hazai alkotásokhoz képest
Borítókép:  IMDB
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Első ránézésre szinte aprópénznek tűnhet, ám kissé csalóka a szám, ezért utánaszámoltunk egy kicsit.

A hazai filmgyártás költségei hatalmas mértékben emelkedtek az elmúlt években. Nem kell ehhez túl messzire menni, ott a „Petőfi-filmként” emlegetett Most vagy soha!, amely valamivel több mint 6,1 milliárd forintból készült, ami a hét évvel ezelőtt bemutatott Kincsem című film büdzséjének a kétszerese.

Ehhez képest az 1980-ban forgatott, majd egy évvel később bemutatott, az Ötvös Csöpi-filmek első epizódjaként a mozikba kerülő "A Pogány Madonna" mindössze 9 millió forintba került. A sziporkázó Bujtor-Kern páros természetesen azonnal meghódította a magyarok szívét, rekordot-rekordra halmozott a kasszáknál a film, egy év alatt pedig csaknem 1,3 millió ember ült be a mozikba Ötvös Csöpiék kalandjaira.

A többi már történelem, mint ahogy az is, hogy a még akkori szemmel nézve is meglehetősen csekély költségvetés leginkább a legendás filmrendező, Mészáros Gyula dörzsöltségének köszönhető, aki a Tihanyi apátság helyszínét jóval a főszezon előtt bérelte ki, a visszaemlékezések szerint alig 900 forintos napidíjért, ami így háromszor kevesebbe került a stábnak.

Na de mennyit is ért 9 millió forint 44 évvel ezelőtt? A KSH korabeli statisztikái szerint 1980-ban a magyarok havi átlagkeresete 4098 forint volt, így hozzávetőlegesen 2096 havi bérbe került a Pogány Madonna teljes költségvetése.

Ez a mai, 416 ezer forintos átlagkeresettel számolva cirka 873 millió forintra rúg, ami bár nem elenyésző összeg, mégis jóval alacsonyabb, mint a mai filmek büdzséi. Persze jogos érv, hogy mind a technológia fejlettebb, mind pedig a gyártási megoldások kifinomultabbak (és épp emiatt drágábbak is), azzal felesleges vitába szállni, hogy a magyarok számára Ötvös Csöpi a múlt egy nagyon kedves és szerethető figurája, csakúgy, mint Bujtor István, aki sajnos idestova már 14 éve nincs velünk.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás