promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem hiszed el, hová került a Pogány Madonna szobor a híres Ötvös Csöpi-filmekből!
Borítókép:  Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum / YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bujtor István saját írása alapján készült a nyolcvanas évek nagy mozisikere.

A Bujtor István által életre keltett renitens rendőrnyomozó, Ötvös Csöpi négy fantasztikus krimi-vígjátékban bukkant fel 1981 és 1991 között, majd újabb három (kevésbé sikerült) filmben a 2000-es évek elején.

A sorozat legelső darabja A Pogány Madonna volt, amelyben a nagydarab nyomozó a Tihanyi Apátság múzeumából ellopott, görög eredetű aranyszobrot próbálja megtalálni. A sztorit maga Bujtor István írta, és az 1980-ban forgatott, sajátosan magyar ízű akciófilm óriási sikert aratott, hiszen 1,3 millió néző vett rá jegyet a mozikban.

Kevésbé ismert, hogy a címszereplő szobornak a valóságban is legalább annyira kalandos története volt, mint a filmvásznon. A Pogány Madonnát az Újságmúzeum.hu értesülései szerint gipszből készítették, és a Balaton nagy szerelmesének számító Bujtor István a forgatás után egy vitorlásverseny fődíjaként ajánlotta fel.

Az olimpikon vitorlázó Holovits Györgyhöz került, aki három évtizeden keresztül birtokolta, de még a 2018-ban bekövetkezett halála előtt visszaadta a Bujtor családnak. Négy éve a kiváló színész fia, Bujtor Balázs pedig úgy döntött, hogy A Pogány Madonna kerüljön oda, ahová való: a Tihanyi Apátság múzeumába.

Az egyházi intézmény a Múzeumok Éjszakája alkalmából állította ki a nevessé vált tárgyat, ami persze hatalmas sikert aratott a látogatók körében. Vicces, hogy a mozifilm bemutatása után egyébként is mindenki Tihanyban akarta megnézni a Pogány Madonnát, és végül a tájékozatlan érdeklődőknek igazuk lett.

 „Volt egy minta, ami alapján elkészült, de abszolút korhű. Ami a filmben elhangzik, az rendben van. Három minta készült, ebből egyet teljesen befejeztek, egy van lefestve arany színűre. Egyet Ormos Ferenc őriz, aki a technikai rendezője volt A Pogány Madonnának. Nála van egy másik darab, de az nincs teljesen kész, csak készítettek kettőt, hogyha bármi történik az eredetivel, akkor gyorsan lehessen pótolni. A harmadikat nem tudjuk, hogy hol van”

– mondta el Bujtor Balázs az Infostartnak a 2018-as kiállítás idején. Később aztán ő maga is rendszeres tárlatvezetéseket tartott Tihanyban, amelyeken a filmforgatás háttere mellett természetesen az apátság történetét is megismerhették az érdeklődők.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás