promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan veszett össze Anglia és Spanyolország egy levágott fül miatt?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik legmeghökkentőbb és talán legkülönösebb háború a történelemben a "Háború a Jenkins-féle fül miatt" volt, amely 1739-ben robbant ki. 

Ezt a háborút az Egyesült Királyság és Spanyolország között vívták, és az elnevezése hivatalosan az "Asiento háborúja" volt. Az események középpontjában egy bizonyos Robert Jenkins állt, egy angol kapitány, akinek azt állították, hogy a spanyol hatóságok levágták a fülét egy 1731-es incidens során, állítólagosan azért, mert a hajója illegális kereskedelmet folytatott a spanyol gyarmatokkal.

Jenkins döbbenetes módon a levágott fület bemutatta a brit parlamentben, ami hatalmas felháborodást váltott ki és megdöbbentette az embereket. A brit kormány, vezetőjük, Robert Walpole irányításával, ügyesen kihasználta az eseményt, és felhasználta a közvéleményben kialakult háborús hangulatot, hogy hadat üzenjen Spanyolországnak.

Egyértelműen látszik, hogy a Jenkins-féle fül ügye nem pusztán a háború kirobbanásának oka volt, inkább egy előzményként funkcionált, amit a politikai és katonai vezetők ügyesen használtak fel az aktuális célok eléréséhez.

A karibi térségben lezajlott csaták, beleértve a La Guaira-i csatát (1743), ahol a brit flotta sikeresen küzdött a spanyol erők ellen, szintén hozzájárultak a háború jellegzetességeihez. Ugyanakkor a háborúnak további jelentős következményei is voltak, amelyek más konfliktusokat is beindítottak, például az osztrák örökösödési háborút.

Ez a konfliktus nemcsak az "fül háborúja" néven vált ismertté, hanem a sajátos körülményei és az elnyújtott időszak miatt is felvetette a kérdést a háború értelméről és szükségességéről.

A Jenkins-féle fül miatti háború végül majdnem egy évtizeden át zajlott, és a békekötés során semmilyen kiemelkedő területi változást nem hozott. Ezért sokak számára ez a katonai konfliktus egy olyan esemény lett a történelemben, amelynek értelmét és hosszabb idejű folytatását megkérdőjelezték.

Forrás: Britannica

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás