promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltitkolta az amerikai világsztár, hogy Budapesten született, csak a halála után derült ki az igazság?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokáig azt hitték, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot a híresség.

Különleges nap van ma, kevesen tudják, de nagyon különleges évfordulóra emlékezik a világ. Sokszor a Google is megemlékezik az ilyn különleges alkalmakról, most azonban elsősorban a Yahoo-cikkajánlóiban emelték ki a hírességet, a magyar-amerikai illuzionistát, Harry Houdinit, aki bizony 1874. március 24-én, tehát pontosan 150 évvel ezelőtt ezen a napon látta meg a napvilágot a már egyesített Budapesten, méghozzá Weisz Erik névvel.

Négy éves koráig a magyar városban élt szüleivel, utána vándoroltak ki az ígéret földjére, Amerikába. Houdini című számot adott ki amúgy nemrégiben korunk egyik legnagyobb dívája, Dua Lipa is, ám a név itt elsősorban csak egy kifejezés része, amely az eltűnésről és a feltűnésről szól. Ám ebből is látszik, hogy Houdini egykor akkora világsztár volt, hogy még kifejezéseket is ihletett a művészete, érdekesség, hogy George Bernard Show azt nyilatkozta róla, hogy korában a világ egyik legtöbbet emlegetett neve volt.

Houdini sokszor egy amerikai városra utalt, mint szülőhelye, végül 1972-ben adtak ki egy dokumentumot (Wikipedia), amelyben bizonyították, hogy 1874-ben Magyarországon született.

Készült róla mozgókép is.

A művész különleges kihívások közepette is bemutatta szabadulóművészetét, többek között egy alkalommal Oroszországban, egy szibériai fogolyszállító vasúti kocsiba zárva és bilincsben kezdett neki a menekülésnek, ami a hatóságok nagy döbbenetére mindössze 28 perc alatt sikerült.

1908-ban, növekvő versenytársak miatt, még merészebb mutatványba fogott, és vízzel telt medencéből bilincseit ledobva szabadult ki. Ezt követően bemutatta híres számát is, mely során fejjel lefelé, egy vízzel teli tartályba lógatva és természetesen bilincsben várta a szabadulás pillanatát.

Egyik legemlékezetesebb mutatványáról, a hídról való ugrás utáni szabadulásról, még mozgófilmet is készítettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás