promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyetlen erős magyar mondat buktatta le az amerikai színészt, hatalmas nevetés támad az angol filmben, igazi kis precíziós kulturális utalás
Borítókép:  Courtesy Everett Collection/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevésbé értik azok, akik nem tudják a híres amerikai színész családi hátterét.

Számtalan cikk látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az egyes külföldi filmekben milyen magyar utalások, Magyarországra vonatkozó kis apró referenciák találhatók. A listák bármennyire is legyenek naprakészek, mindig találni olyat, amelyről még sosem volt szó egyik vagy másik blogon. Néha pedig igazán viccesek is ezek a jelenetek, amelyek kicsit magyar befolyás alatt állnak. A Roger Moore és Tony Curtis főszereplésével készült Minden lében két kanál című angol krimisorozat egyik jelenete például arra a kis helyzetkomikumra épít, hogy az egyik szereplő azt mondja magáról, hogy magyar származású, ám később, amikor magyarul kap egy rövid utasítást, akkor azt félreérti, így azonnal lelepleződik, hogy füllentett a származásával kapcsolatban.

De ki gondolta volna, hogy az, aki ott áll velünk szembe, épp Magyarországon tanult az egyetemi évei alatt, így tud magyarul?

Valószínűleg erre millió az egyhez az esély, de nem ebben a filmben.

A Minden lében két kanál című angol sorozat egyik epizódjában, a Cserelord című részben a valóságban tényleg magyar felmenőkkel büszkélkedő Tony Curtis, aki Danny Wilde-ot alakítja a képernyőn, a személyzet egy tagjának tetteti magát, amikor megkérdezik, hogy honnan valósi, azt mondja, hogy magyar. Budapestről jött, ám amikor a nemes hölgy erre reflektálva magyarul mondja neki, hogy  két cukrot kér a kávéjába, akkor Tony Curtis szépen elkezdi pakolgatni neki további több kanállal, mire a hölgy hangosan felnevet, és természetesen lebuktatja Wilde-ot, hogy nem mondott igazat neki, ő nem lehet magyar, mivel akkor ezt értenie kellett volna.

Wilde persze azonnal elmondja, hogy beépült, és hogy a nő oldalán áll. Ez a magyar utalás egy kis játék is, hiszen Tony Curtis apja és édesanyja magyarok voltak, és innen vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Az interneten rengeteg kép található róluk, még házassági fotók is. Schwartz Manó és Klein Ilona Mátészalkán házasodott össze, de Tony Curtis, azaz eredeti nevén Bernard Schwartz már New Yorkban született 1925. június 3-án. A színész többször is járt Magyarországon, és lánya is sokszor ellátogatott a nagypapa és a nagymama hazájába, így Mátészalkán is járt pár évvel ezelőtt.

A jelenet IDE kattintva megnézhető a 31. perc 45. másodpercétől.

(via MediaMarkt)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás