promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy apró hazai kisváros versenyre kelt New Yorkkal
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem viharos idői előtt hihetetlen csoda történt a szabolcsi városkában.

A modern életének és mindennapjainak része az árammal működő eszközök és felszerelések használata. Nehezen tudnánk elképzelni azt, hogy ne használjunk elektromos eszközöket az életünk megkönnyítésére, vagy akár a munkánk elvégzésére. Tulajdonképpen a villamosság használata az emberiség meghosszabbított kezeit jelenti. Sokan nem is gondolnak bele, hogy bizony még mindig elég fiatal találmányokról, illetve felfedezésről van szó, ha ezt a témakört boncolgatjuk. Az elmúlt évtizedekben sorra jöttek ki azok az eszközök, amelynek éltetője az elektromosság, legyen szó közvetlenül a hálózatról működtetett, vagy éppen akkumulátorról használt tárgyakról, berendezésekről.

Az előző évszázad első felében lezajlott két nagy világháború motiválója és ösztönzője volt a fejlődésnek az elektromosság felhasználhatósága terén is. Azonban még az I. világháború kirobbanása előtt megindult az áram, mint közjó elterjedése. Érdekesség, hogy Magyarországon először még csak nem is Budapesten találkozhatott a kor embere közvilágítással. Sötétedés után először nyírségi Mátészalka lakosai találkozhattak olyan világítással, mely nem a tűzet használta fel. Ugyanis a kisvárosban egy helyi vállalkozónak és az ő befektetésének volt köszönhető a villanyáram ilyen célú üzemeltetése. Erről pár évvel ezelőtt Mátészalka polgármestere anekdotázott a Pannoniakincsei.hu weboldalnak. A riporter egyébként arról érdeklődött, hogy miért nevezik hazánkban Mátészalkát a Fény városának.

„1864-ben Schwartz Mór és testvére, Jakab egy korszerű mezőgazdasági gyártelepet létesítettek, gőzmalommal, szesz- és likőrgyárral. A párizsi világkiállításon járva vásároltak a cégük korszerűsítésére egy egyenáramú dinamót. A gyártelepről azonban elvezették az áramot saját házukhoz, persze az utcákon végig lámpaoszlopokat szereltettek fel, így 1888-ban hazánkban elsőként hozták létre 1888-ban a közcélú villanyvilágítást, egy időben New Yorkkal, öt évvel megelőzve Budapestet. A mai Mátészalkán a Kossuth utca 16. őrzi az első magyar villamosított lakóház emlékét. A történet érdekessége, hogy az utolsó villamosított település Magyarországon a Mátészalkától alig húsz kilométerre lévő Bátorliget, ahol 1963. augusztus 20-án gyulladt ki a villanyvilágítás."

- emlegette a helyiek egyik kedvenc történetét, az azóta is városvezető dr. Hanusi Péter.

Ezért New York a fény másik városa:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás