promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: figyelmeztetést adott ki az OMSZ – itt szakadhat le kíméletlenül az ég, szóval semmiképpen se hagyd otthon az esernyődet
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre melegebb lesz az idő a Kárpát-medencében, de azért néhány helyen zivatarokra kell készülni.

Az időjárás már kezd tavaszias, szinte már nyárias lenni, legalábbis ha a hőmérsékletet nézzük. Azért nem árt figyelni, mert a nap is egyre jobban süt. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy már ekkor erős az UV-sugárzás, ami ellen védekeznünk kell. Még azok is könnyen leéghetnek, akik nem hajlamosak rá.

Az UV-sugárzás a napokban a hetes erősséget is meghaladhatja. A következő napokban 11 és délután 4 óra között fokozottan vigyáznunk kell. Ha mégis muszáj a napra mennünk, akkor tegyük meg az óvintézkedéseket.

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a figyelmeztetést. Bár a Kárpát-medencében egyre melegebb van, de a zivatarokat nem fogjuk megúszni ezen a héten sem.

Hétfőn napközben a Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön várhatóak zivatarok, melyeket felhőszakadás kísérhet, emellett apró szemű jég és átmeneti szélerősödés is lehet. Tehát ezek azok a részek hazánkban, ahol mindenképpen érdeme betenni az esernyőt. Ide kattintva tudunk ránézni az élő radartérképre, hogyan áll most a helyzet.

Éjszakára gyengülnek, majd megszűnnek a zivatarok mindenhol. Hazánkban a legtöbb helyen azonban napsütéses idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 28 fok körül valószínű.

Kedden is még azért szükség lesz az esernyőre. Ekkor a nap második felében északnyugat felől már vastagabb felhők is érkezhetnek. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb számban a nyugati, északnyugati országrészben. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatar környékén erősödhet meg a szél. A minimum-hőmérséklet 8 és 16, a maximum 24 és 29 fok között alakul.

Közben az allergiások is készülhetnek: most az eperfafélék pollenjei országszerte közepes, helyenként magas, a pázsitfűféléké és a fenyőféléké pedig alacsony-közepes koncentrációban vannak jelen a levegőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás