promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Néplázító bakit találtak a Most vagy soha!-ban, még Petőfi is dühbe gurulna ettől a súlyos hibától
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alig mutatták be, máris kapitális bakit találtak a Most vagy soha! című filmben.

Néhány nappal ezelőtt mutatták be a mozikban a Most vagy soha! című filmet, ami az 1848. március 15-ei nap eseményeiről, Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szól. Már a premier előtt nagyon megosztotta az embereket ez a produkció, de most, hogy már jó néhányan meg is tudták nézni, még jobban egymásnak estek a magyarok. Mondhatni teljesen kettévágta az országot a Most vagy soha!, talán ennyire még egy hazai alkotás sem osztotta meg az embereket, mint Lóth Balázs filmje.

A Promotions kritikáját alább olvashatjátok:

Az emberek a közösségi médiában vitatkoznak arról, hogy jó vagy rossz lett-e a Most vagy soha!, közben megjelent Molnár Áron és Lengyel Tamás paródiája, ami sokak szerint fényévekkel vállalhatóbb, mint a 6 milliárd forintból készült gigaprodukció, ráadásul egy zárt Facebook-csoportba nemrég kikerült, hogy egy szemfüles néző milyen kapitális bakit vélt felfedezni a mozifilmben.

„Megnéztem én is a Most vagy sohát, szerintem nem volt olyan rossz, mint mondják, nyilván sok a fikció benne, meg azért túlzó és pontatlan is több helyen, de én elvoltam vele. Viszont ami nem kerülte el a figyelmemet, hogy akkora baki van benne a Nemzeti dallal kapcsolatban, hogy azon mondjuk én is kiakadtam. Petőfi a forradalom kitörése előtti éjszaka írja meg a verset, és rögtön talpra magyarral??? Mondjuk ez így elég gáz, szerintem máshogy is meg lehetett volna oldani, hogy belekerüljön a versírás. Mondjuk flashback-ben, vagy mondjuk mielőtt indulnak, valaki átfutja Petőfi versét, és azt mondja, amit elvileg Szikra Ferenc mondott Petőfinek, hogy ne rajta, hanem talpra magyar legyen...de lehet, csak engem zavar ez ennyire”

- írta a néző, aki kiszúrta a bakit.


Megkérdeztük a Promotions filmkritikusát, hogy mire gondolt a néző, és mint kiderült, a filmből kimaradt az, hogy Petőfi Sándor eredetileg "rajta magyar" felütéssel kezdte a Nemzeti dalt.

De miért is probléma ez?

Először is - mint köztudott - Petőfi Sándor nem március 14-én este állt neki a Nemzeti dalnak, hanem már 13-án megírta, és eredetileg arra a népgyűlésre szánta, amit március 19-ére tervezett a pesti ifjúság. Másrészt - bár ez hivatalosan nem bizonyított, de a hagyomány szerint - a Nemzeti dal kezdősora Szikra Ferenc hatására változott meg; ő mondta azt Petőfinek, hogy

„Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!”,

ennek okán pedig Petőfi Sándor átírta a rajta magyart - talpra magyarra. A Most vagy soha! viszont ezt ezek szerint teljesen kihagyta, de ennél többet nem akarunk elárulni a cselekményről.

Alább hallhatjátok néhány néző véleményét, akik már látták a filmet:

Ezt mondták a nézők a filmről! A MOST VAGY SOHA! már a mozikban! #mostvagysoha

Posted by MOST VAGY SOHA on Saturday, March 16, 2024
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás