promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ti is észrevettétek? A Dűne zenéje ugyanaz, mint A Karib-tenger kalózainak - itt a bizonyíték
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Észrevettük és utánajártunk: tényleg ugyanaz a zene szól a Dűnében és A Karib-tenger kalózaiban.

Óriási szenzáció volt, mikor kiderült, hogy John Williams ugyanazt a zenét használta a Star Wars: A klónok támadása üldözős jelenetében, mint amit a Harry Potter és a titkok kamrája kviddics-meccses részénél. A hasonlóságot az egyik rajongó szúrta ki, és most bebizonyosodott, hogy nem csak John Williams szereti újrahasznosítani a saját zenei témáit, hanem a kétszeres Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer is.

Tudni kell rólam, hogy munka közben nagyon szeretek film-, és sorozatzenéket hallgatni, szerdán pedig pont a Dűne: Második rész soundtrackje szólt a háttérben. Nagyban írtam az egyik cikket, aztán egyszer csak megálltak az ujjaim a levegőben, ledermedtem egy pillanatra, és csak füleltem. A Dűne: Második rész Kiss the Ring című zenei téma közben felfigyeltem egy dallamra, amiről meg voltam győződve, hogy már hallottam valahol.

Aztán ahogy elkezdtem kutatkodni az emlékeimben, rájöttem, hogy A Karib-tenger kalózai 3. részében csendült fel ugyanez a zene, mégpedig Davy Jones és Calypso közös témájában. Hogy megerősítsem a gyanúmat, összevetettem a két téma dallamát, és megerősítést nyert, hogy Hans Zimmer bizony ugyanazt a zenét használta fel a Dűnében, mint amit 17 évvel ezelőtt már hallhattunk A Karib-tenger kalózai: A világ végén több jelenetében is.

Megkértem az egyik munkatársamat, aki zenében nagyon otthon van, hogy ő is hallgassa meg a két dallamot, és mondja meg, pontosan milyen hangnemben csendül fel a két filmben. Most az ő zenei elemzését olvashatjátok:

„A két dallam-részlet valóban nagyon hasonló, az alatta lévő más akkordok adják meg az érzetbeli különbséget, mégpedig azért, mert a Dűne noha mollos (H-mollos), mégis a párhuzamos dúr (D-dúr) dominánsánál (A-dúr akkord, hármashangzat) érkezik meg a "lezárás-érzet", ezzel szemben A Karib-tenger kalózai "ahogy-a-nagykönyvben-meg-van-írva" módon hozza be a dominánst (szintén A-dúr, viszont itt már passzol a tritónuszt is tartalmazó A7) a mollos (D-mollos) dallamra”

Szóval Hans Zimmer tényleg ugyanazt a zenét használta fel A Karib-tenger kalózai-ban és a Dűnében - ráadásul mindkettőben ugyanúgy egy szerelmi szálhoz kötődik; alább találtok két videót, amiben meg is tudjátok hallgatni azt a bizonyos dallamot.

Először a Dűne: Második részében hallható dallam - megjelölve a fontos része:


Most pedig A Karib-tenger kalózai: A világ végén dallama - szintén megjelölve az a bizonyos rész:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás