promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült a Columbo-sorozat legnagyobb rejtélyére, a rajongók végre megtudhatják az igazságot Peter Falk legendás figurájáról
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt az információt csak nagyon kevesen szúrhatták ki a sorozatban.

A mai napig nagy sikerrel vetített bűnügyi sorozatot, a Columbo-t talán nincs olyan magyar ember aki nem ismerné, hiszen még mostanában is napi rendszereséggel tűnik fel egy-egy tévécsatornán.

Columbo alakja az Egyesült Államokban először 1960-ban tűnt fel a The Chevy Mystery Show című sorozat 10. részében, ám akkor még Columbo szerepét Bert Freed alakította.

A történetet később színpadra adaptálták, 1962-ben a Presciption: Murder című előadásban pedig Thomas Mitchell játszotta a hadnagyot. A nagy áttörés azonban csak ezt követően jött, 1968-ban ugyanis az NBC tévétársaság filmre vitte az előbb említett színházi adaptációt, ebben pedig már Peter Falk játszotta Columbo hadnagyot, aki – a korábbi forgatókönyveket is alapul véve – egy Gene Barry által játszott gyilkos orvost buktatott le.

A film annyira népszerű lett, hogy egy egy önálló televíziós sorozat elindításához vezette az alkotókat, amelyet eleinte hetente egyszer vetítettek. A Columbo sorozat pedig hatalmas sikert aratott, olyannyira, hogy Peter Falk Emmy-díjat is nyert a sorozat első évadjában nyújtott alakításával.

Ezt követően pedig még hét egész szériát forgattak és sugároztak, majd egy évtizednyi megszakítás után már az ABC tévétársaságnál jelentkezett újra filmek formájában.

A sorozat hosszát jellemzi, hogy az utolsó részben két olyan színész alakította a két gyilkost, akik az első rész készítésekor még nem éltek. Az ikonikussá vált sorozat epizódjait természetesen Magyarországon is levetítették később és egy pillanat alatt a kedvencünké vált a folytonosan visszakérdező hadnagy figurája.

Akad azonban egy dolog amit csak a nagyon szemfüles nézők vehetnek észre vele kapcsolatban, mégpedig az, hogy a csak Columbo-nak hívott figurának mi is lehet a keresztneve.

Bizony nem egyszerű megfejteni ezt a titkot, az egész széria alatt ugyanis mindössze két epizódban adódik alkalmunk arra, hogy észrevegyük szereplőnk keresztnevét. Erről szinte sosem esik róla szó, viszont az első évad harmadik epizódjában (Holt tárgyak), valamint az ötödik évad negyedik részében (Becsületi ügy) láthatóvá válik számunkra. 

Előbbinél akkor, amikor Columbo megmutatja jelvényét, utóbbinál pedig amikor egy autóbalesetet követően a hadnagynak alá kell írni néhány papírt. Ezek során mindkettő esetben jól látszik a hadnagy keresztneve is, ami nem más mint: Frank. 

A sorozat főhősének becsületes neve tehát Frank Columbo.

Nosztalgiaképpen pedig végezetül íme egy ikonikus jelenet a sorozatból:

Forrás: Wikipédia / Magyarországom

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás