promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ő volt Brad Pitt állandó magyar hangja, akinek bársonyos hangja az egész országot megbabonázta, egy váratlan baleset azonban minden megváltoztatott
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 16 éve elhunyt Selmeczi Roland hangja megszámlálhatatlanul sok filmben és sorozatban csillant fel.​

Bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan magyar ember aki ne hallotta volna valaha is a bársonyos hangú színész, Selmeczi Roland hangját egy-egy filmben vagy sorozatban. Egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínészünk azonban sajnálatos módon már 16 éve nincs közöttünk, emléke azonban kétségkívül örökre fennmarad.

Selmeczi Roland 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház társulatához csatlakozott, ezt követően pedig szabadúszóként tevékenykedett. Később a Soproni Petőfi Színház társulatának lett tagja, de fellépett még a Szigligeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is. Játszotta többek között a detektívet A padlásban, Orsinót a Vízkereszt, vagy amit akartokban, a 8. esküdtet a Tizenkét dühös emberben és Stanley-t A vágy villamosában.

A legtöbben azonban onnan ismerhetjük őt, hogy ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínészünk és számos televíziós sorozat és játékfilm főszereplőjének kölcsönözte magyar hangját. Sőt gyakran szólaltatta meg a legnagyobb sztárokat is, többek között Antonio Banderast, Brad Pittet, Patrick Swayzet, Clive Owent vagy Viggo Mortensent.

A tehetséges színész azonban sajnálatos módon 2008. január 30-án egy színházi próbáról hazafelé tartva, az M5-ös autópályán elvesztette uralmát gépjárműve felett, és lesodródott az útról, majd átszakítva a szalagkorlátot a vadkerítésnek csapódott. Selmeczi Roland  olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a balesetet nem élte túl. 

A baleset pontos okát egyébként azóta sem sikerült kideríteni, azonban a színész környezete a tragédia előtt már aggodalommal figyelte, ahogy Selmeczi Roland túlvállalja magát, és egyik munkából siet a másikba. Munkatársai szerint a rengeteg próba, forgatás és szinkron miatti hajtás és állandó kimerültség okozhatta a pillanatnyi figyelemzavart, ami sajnos a nagyszerű színész életébe került.

 Selmeczi Roland két gyermeket hagyott maga után, a ma már 28 éves Dorottyát és a 21 éves Gergely Rolandot - ők azonban nem követték apjukat a pályán, bár mindketten szinkronizáltak már egy-két tekercset. 

Ahogy pedig az az alábbi interjúból is kiderül, lánya legemlékezetesebbnek azt a pici szinkronszerepét tartja, amikor azt mondta: "Nagyon szeretlek, apa!".

Forrás: Wikipédia / Femcafe / Femina

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás