promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véletlen lenne, hogy József Attila és Latinovits Zoltán szinte ugyanúgy vesztette életét? Különös jelek tűntek fel legendáink kísértetiesen hasonló halála kapcsán
Borítókép:  Fortepan / Hunyady József
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan úgy gondolják, hogy nem véletlenül halt meg szinte ugyanolyan körülmények között minden idők legnagyobb költője és az őt istenítő színészóriás.

Azoknak akik szeretik a költészetet és a színházat, bizonyára feltűnt már, hogy egyik legnagyobb költőnk, József Attila és a színészóriás, Latinovits Zoltán szinte már kísértetiesen hasonló körülmények között vesztette életét egészen fiatalkorában.

Mind a két művész súlyos depresszióval küzdött élete vége felé, halálukat pedig vonatszerencsétlenség okozta, amely kapcsán mind Latinovits, mind József Attila esetében felmerült az öngyilkosság gyanúja. 

De miben is hasonlít ennyire egymásra a két legenda halála?

József Attila halála kapcsán az az információ járja, hogy már estefelé járt, amikor a költő a balatonszárszói vasútállomáson átbújt a sorompó alatt, majd megpróbált átcsúszni a 19 óra 36 perckor továbbinduló 1284. számú tehervonat 15. és 16. kocsijai között.  Ennek a vonatnak az érkezése amúgy nem volt feltüntetve a menetrendben, csak a vasutasok rendelkeztek róla információval. A szerelvény azonban hirtelen elindult, a kocsikat összekötő csavarkapocs pedigsúlyos ütést mért József Attila fejére, koponyáját bezúzta, s emiatt már holtan zuhant a sínek közé.

A költő halála azonban a mai napig komoly kérdéseket vet fel, még úgy is, hogy több mint 80 évvel ezelőtt, 1937 decemberében történt. Egyes vélemények szerint ugyanis a költő öngyilkos lett, ezt azonban sokan vitatják is, így a kérdés a mai napig eldöntetlen.

Példaképpen Garamvölgyi László és Kéri Edit többek között MÁV jelentések, csendőrségi jegyzőkönyv és helyszínrajzon alapuló kutatásai amellett érvelnek, hogy nem öngyilkosság, hanem baleset történt.

Ezzel szemben József Attila életművének legismertebb kutatója, Tverdota György a költő születésének 100. évfordulójára megjelentetett Költőnk és kora című könyvében a következőket írja a költő haláláról:

Ne legyen kétségünk arra nézve, hogy József Attila tudatosan választotta a halált. Világos időszakaiban, mert hiszen a tudatzavar csak részlegesen uralkodott elméjén, a tőle megszokott alapossággal és pontossággal konstatálta, hogy gyógyíthatatlan. Világosan látta esélyeit: ha tovább él, hátralevő éveit eltompított állapotban, elmegyógyintézetben kell letöltenie. Ezért az egyetlen megoldást választotta, amelyet ilyen esetben választani lehet: az öngyilkosságot. 1937. december 3-án este a balatonszárszói állomáson önként vetett véget életének.

- írta könyvében az irodalomtörténész, azonban az hogy mi történt pontosan a mai napig kérdés.

Azt viszont sokan tudják, hogy a hasonló körülmények között elhunyt Latinovits Zoltán a költő egyik legnagyobb tisztelője volt. Erről egyébként az Emlékszem a röpülés boldogságára című könyvében is utal, valamint nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy színészóriásunknál jobban senki sem szavalt József Attila verseket.

Ezért is merülhet fel, hogy nem véletlenül halt meg ő is szinte majdnem ugyanúgy mint a költő.

De hogyan is halt meg Latinovits Zoltán?

Latinovits Zoltán életének 45. évében, 1976. június 4-én este, háromnegyed nyolc után pár perccel Balatonszemesen a vasúti sínek mellett álló mentőautóban halt meg. 

Halála előtt a színész még június 4-én már Balatonszemesről napközben levelet írt Cserhalmi Györgynek, amiben komolyan utalt arra, hogy valami nagyon nincsen vele rendben:

A depresszió vagy vélt depresszió ellustított, teljesen elpuhított […] Tegnap még fél napot ágyban töltöttem. Ma végre nekiláttam a jógázásnak, favágásnak. Ezért ma jobban érzem magam. Most már mindennap háromszor megcsinálom a gyakorlatokat.” Majd késő délutáni sétája alkalmával a megérkező Nagykanizsa-Budapest gyorsvonat halálra gázolta.

- írta barátjának.

Latinovits Zoltánvégül 1976. június 4-én – 44 éves korában – a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét. Az pedig József Attilához hasonlóan máig vitatott, hogy öngyilkossági szándék vagy véletlen baleset következtében hunyt el.

Halála után egyébként az a hír terjedt el, hogy a művész Szárszón halt meg, ugyanott mint József Attila, ami nem is csoda annak a tükrében, hogy a két legenda életében mennyi párhuzam fedezhető fel.

Mind József Attila, mind a színész apa nélkül nőttek fel és őszintén vágytak az igazi családi szeretetre. Ezen felül pedig zaklatott lelkük és zsenialitásuk között erős párhuzam fedezhető fel, mindketten depresszióban szenvedtek és örökké elégedetlenek voltak önmagukkal szemben.

A balatoni helyszín, a vonat és a haláluk rejtélye pedig örökre összeköti majd őket. Az a sokak által vélt feltevés pedig, hogy Latinovits Zoltán József Attila miatt végezhetett volna így magával, már soha nem fog kiderülni, ahogy az sem, hogy baleset vagy öngyilkosság okozta hatalmas művészeink halálát.

Forrás: A hálózat / Wikipédia / Nők lapja

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás