promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így hívtuk Darth Vadert a Kádár-korban, még a Disney is megirigyelné az élelmes magyar névadást amiről mindenki elfeledkezett azóta
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ami másoknak Star Wars, az a magyaroknak sokáig csak Csillagok háborúja. Darth Vader azonban sokkal érdekesebb nevet kapott egy elfeledett játékban.

Égbenjáró Lukács, Lilla hercegnő, Magányos Hunor és Csabika - valószínűleg igencsak rosszul sült volna el, ha a Star Warsnak nem csak a címét próbálták volna meg magyarítani a kádári időkben, hanem a karakterek neveit is. Na de hogy hangzott volna Darth Vader neve? Nem kell ezt olyan sokáig találgatni, létezett ugyanis a 80-as években egy kártya, ami megválaszolja ezt a kínzó kérdést.

Az 80-as évek magyar kisipara egészen lenyűgöző teljesítményeket produkált. Rengeteg kreatív ötlet született, mivel a szerzői jogok korabeli lazasága lehetővé tette ezt. A Star Wars például már akkor is egy gigantikus vállalkozás volt, a Lucasfilm mégis aligha nyúlt a vasfüggönyön túlra, ha épp híre ment, hogy milyen remek játékokat, képregényeket, egyéb termékeket adnak el az ő nevükkel. Ez ma már ugye elképzelhetetlen. 

Ilyen volt a mára klasszikussá vált és nehezen beszerezhető Fekete Péter játék is, amely a 80-as években készült a Star Wars film alapján. A Star Wars Super-Mini a trafikokban volt kapható, és az apró méretével, megfizethető árával és a Star Wars témával azonnal népszerűvé nagyon vált a gyerekek körében.

A játék egyedisége abban rejlik, hogy minden lap más-más képpel rendelkezik, ami érdekesebbé teszi a párok gyűjtését. A lapokon Darth Vader mellett feltűnnek más karakterek is, mint például Leila, Luke, Chewbacca, Han Solo, valamint robotok és űrhajók is. A lapok felső sarkában található apró jelek segítik a párosítást.

A képek minősége korabeli technikai korlátok miatt nem volt mindig tökéletes, és ezekhez néha hozzányúltak, ami érdekes eredményekhez vezetett, például pont szemű Chewbacca, kontúrozott űrhajók és robotok stb.

Az aki kitalálta a Star Wars-os Fekete Pétert, igencsak mókás kedvében lehetett, ugyanis a Darth Vadert nevezte el Fekete Péternek, vagy Fekete Pétert ábrázolta Darth Vaderként, ahogy tetszik.

Képek: starwarsklub.hu

Ebben az időszakban egyébként a rendkívül kis méretű Star Wars Mini kártyajáték mellett elérhető volt egy másik Csillagok háborúja-tematikájú játék is, amely nagyobb lapokkal rendelkezett. Ebben a változatban már nem Darth Vader volt a központi figura Fekete Péter néven, viszont a játék szabályai hasonlóan épültek fel, mint a korszak többi trafikos memóriajátékában.

A lapok képanyaga jellemzően külföldi magazinokból kivágott fotók felhasználásával készült, és a magyar gagyiipar sajátosságait tükrözte, ahol a képek összeállítása során több-kevesebb sikerrel alkalmazták a rendelkezésre álló eszközöket.

Forrás: Jatékuniverzum Port.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás