promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki a Con Air szőke kebelcsodája, még mindig csúcsformában van az elfeledett színésznő
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nicolas Cage 60 éves lett a héten, ennek apropóján meglestük hol tart ma a színész egyik emblematikus akciófilmjének ügyeletes"jó csaja", Monica Potter.

Nicolas Cage egy ideje kikopott az A-kategóriás akciósztárok közül, de ez rendjén is van. A színész mégiscsak 60 éves, ennek apropóján mi is végigvettük a héten néhány emlékezetes filmszerepét. Ezeknek döntő része mégiscsak akciófilm, de azért Cage sokkal-sokkal színesebb, izgalmasabb színészi pályával rendelkezik, és szemben a sajtó károgóival, még ma is rendszeresen meglepi a leghűségesebb rajongókat az olyan gyöngyszemekkel, mint  A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya, vagy a jövő héten moziba kerülő Álmaid hőse.

Ezek persze már nem azok a nagyköltségvetésű blockbusterek, amik a 90-es évek második felében, és a a 2000-es években az egyik legfelkapottabb akciósztárrá tették. Az utolsó ilyen szerepei Nicolas Cage-nek 2011-ben voltak, az éledező fantasy hullámot meglovagoló A varázslótanonc, illetve a Szellemlovas második része is elég csalódást keltő számokat produkált: előbbi1 50 milliós produkciós büdzséjére csak 215, utóbbi 75-re csak 132 milliós bevételeket produkáltak. Mi most azonban nem ezekkel szeretnénk foglalkozni, hanem a 90-es évek "Cage-trilógiájának" középső darabjával, a Con Air - A fegyencjárattal (előtte készült A szökés, utána az Al/Arc), amiről előző cikkemben ezt találtam írni:

"Amit Nick Cage leművel ebben a filmben, az a method acting magasiskolája! Annyira átlényegült, hogy keményebb, mint a beton. Minden bizonnyal ez a legjobb Michael Bay film, amit nem Bay rendezett. [...] A vágás, a beállítások, a zene, de még a poénok is olyanok, mint egy Bay filmben. [...] Nem éppen gyerekbarát tartalom, amiben a pedofil Steve Buscemi karaktere a 'He's got the whole world in his hands' című örökbecsűt énekli, miközben Cage igyekszik célba juttatni a nyuszit."

A Con Air valóban egy kifejezetten buta, ismerős sablonokból építkező mozi, de ezzel együtt is, vagy éppen pont ezért óriási zsigeri élvezet.

John Malkovichnak bérelt helye van a filmtörténelem legszemetebb akciófilmes főgonoszainak panteonjában, közvetlenül Hans Gruber és Simon Gruber mellett, miközben John Cusack is emlékezetes szárnysegédje a főhősnek. '90-es évekbeli akciófilm azonban aligha létezhet ügyeletes jó csaj nélkül.

A Con Airben sem osztanak sok lapot a női szereplőnek, Monica Potter csupán a nyitó- és a zárójelenetben tűnik csak fel, és nincs semmi feladata azon kívül, hogy érzelmi moticávióként szolgáljon Nick Cage számára, illetve hogy jól nézzen ki. Az akkor még csak 26 éves színésznő ezeket a kritériumokat könnyűszerrel teljesíti is, de nem csoda, hogy kevesen emlékeznek rá a filmből - A Con Air nem az a film, ahol hús-vér szerepet írtak a hölgyeknek. Ha esetleg nem emlékeznétek rá, itt tudjátok felfrissíteni az emlékezeteteket, a filmben ez a roppant bagatell pillanat juttatja börtönbe a talpig becsületes katonát:

Monica Potternek robbanásszerűen ívelt felfelé a karrierje, lényegében ez volt az első komolyabbf eltűnése, a Con Air után pedig fontos szerepet kapott Robin Williams Patch Adams című dramedy-jében, majd női főszereplőként Ashley Judd-ot váltotta a második Alex Cross mozifilmben, A pók hálójában, ami simán rálicitált A Gyűjtőre. Az első rész 60, a második 105 millió dollárt termelt, igaz a kritika egy fokkal kevésbé volt lelkes iránta.

Potter hollywoodi pályájából viszont lényegében csak ezt a három filmcímet lehet megemlíteni, ezek után inkább TV-s produkciókban vállalt szerepet (Boston Legal - Jogi játszmák, Vásott szülők, stb.), néhány híresebb horrorfilmmel fűszerezve (Fűrész, Az utolsó ház balra). A színésznőnek három gyereke van, Tom Pottertől született fiai már felnőttek, Christopher Allisonnal kötött házasságából (2005-2018) pedig egy lánya született. A színésznő most 52 éves, de két évtizedet könnyűszerrel letagadhatna a korából. Valamit igencsak jól csinált, valószínűleg jól járt vele, hogy végül sosem vált A-ligás hollywoodi sztárrá -vagy csak ügyes a fotós, ezt nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy a Con Air-ben nyújtott nyúlfarknyi szerepe miatt vésődött bele a leginkább legtöbbünk emlékezetébe. Így néz ki most:

Nem mellesleg egyébként a lánya is igazi bombázó:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás