promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem kerülhet a boltokba a leghíresebb magyar filmből készült LEGO-szett, egyetlen darabot sem gyártanak le belőle, pedig mindenki megérdemelné
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar filmművészet világszerte legismertebb alkotóit itthon alig ismerik, de most a Napi LEGO oldala egy különleges szettel kedveskedett a Krasznahorkai László regényéből készült film előtt.

 

Ha valakit leszólítanánk az utcán, és a kedvenc magyar filmjeiről érdeklődnénk, akkor jó eséllyel valamilyen közönségkedvenc vígjátékot mondana, mint az Üvegtigris , a Zimmer Feri, vagy A Valami Amerika sorozatok, esetleg egy régebbi klasszikust, mint A tizedes meg a többiek, vagy olyan mid-kult darabokat, mint a Kontroll és a Moszkva tér - valójában elég sokáig tudnánk sorolni a lehetőségeket. Az utóbbi évek filmterméséből is biztosan akadna pár filmcím, mint a Kincsem, a Liza, a Rókatündér, vagy a megrendítő erejű Oscar-díjas Saul fia.

Sokan meglepőnek találhatják, de a világ filmkedvelői azonban nem azokat a magyar alkotásokat ismerik a legjobban, mint a magyar közönség. Sőt, tulajdonképpen szöges ellentétben vannak velük.

A világ filmkultúrája nem a fentebb sorolt (többnyire) közönségfilmekkel, hanem azokkal a szerzőkkel azonosítják a magyar filmet, akiknek több évtizeden átvelő jelentős alkotói pálya áll a hátuk mögött, fontos díjakkal teletűzdelve.

Jancsó Miklós talán ebből a körből is kiemelkedik, még Scorsese és Aronofsky is beszélt már a rendező iránti rajongásáról, de az utóbbi 20-30 év világszinten jegyzett legjelentősebb alkotója még mindig Tarr Béla, hiába vonult vissza a filmrendezéstől A torinói ló bemutatója után 2011-ben.

Pár évvel ezelőtt elég volt bekukkantani egy külföldi bolt DVD-szekciójába, hogy szembesüljünk vele, a külföldieket milyen filmek érdeklik a magyar merítésből, és bizony még a magyar rajongók is gyakran szorultak rá, hogy külföldi kiadványokon szerezzék be a hazai kedvenceket (azóta annyit változott a helyzet, hogy ezeket a boltokat vagy külföldön is felszámolták, vagy minimálisra zsugorodtak a készletek, egyre kevesebben vásárolnak DVD vagy Blu-ray kiadványokat, és ez egyre inkább az ínyencek hóbortja).

De miért beszélünk erről ennyit? Mert a Napi LEGO nevű oldal elkészítette Tarr Béla leghíresebb filmjének, a 7 és fél órás Sátántangónak a LEGO verzióját - persze csak virtuálisan, ezt aligha találjuk meg a boltokban.

A Sátántangó Krasznahorkai Lászlónak, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakjának regényéből készült, ő és Tarr Béla rendszeres alkotópáros voltak, az író pedig a múlt héten ünnepelte 70. életévét. Isten éltesse! Az oldal előtte tisztelegve rajzolta meg ezt a készletet:

"Ma van a születésnapja Krasznahorkai Lászlónak, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakjának, akit már évek óta a következő magyar irodalmi Nobel-díj várományosaként emlegetnek. Mi illene jobban ehhez az alkalomhoz, mint az ö első regényéből, a Sátántangóból készült Tarr Béla remekmű előtt tisztelgő, szigorúan fekete-fehér Lego szett, amit a film röpke 7 és fél órája alatt simán össze is lehet rakni!"

- szól a facebook poszt szövege. A Sátántangónak pedig valóban komoly kultusza van a világ filmművészetében, elég felmenni youtube-ra, hogy lássuk, hány filmesztéta futott neki a film alapos kielemzésének, vagy mémesítésének, amire az elképesztően elnyújtott snittekkel dolgozó film abszolút alkalmas is. Itt például A dolog csapdába esett csapata csodálkozik rá a film hosszára:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás