promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar slágert lopott az amerikai rapper, de jogos a felháborodás?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Újabb plágiumbotrány a zenekar körül.

Úgy tűnik, hogy a legendás magyar zenekar, az Omega tagjai hosszú pályafutásuk után sem pihenhetnek egész nap. Nemrégiben ismét plágium-botrányba keveredtek - nem őket vádolják lopással, hanem legnagyobb slágerüket, a Gyöngyhajú lányt használta fel ismét egy amerikai rapper, csak éppen ehhez elfelejtett engedélyt kérni.

A Gyöngyhajú lányt egyébként nem az Omega tagjai írták: a dallam és az akkordmenet Presser Gábor szerzeménye, míg a szövegét Adamis Anna szerezte, és nem először használják fel jogosulatlanul: pár éve Kanye West használta fel a dalt, ő azonban a konkrét felvételből épített be egy mintegy 85 másodperces részletet.

A szerzők természetesen pereltek, és zárt ajtók mögött végül megállapodtak, egyes sajtóhírek szerint Kanye West végül körülbelül 100 ezer dollárt fizetett, amely összegnek legnagyobb része a két szerzőt illeti meg, de részesedett belőle a felvétel jogtulajdonosaként a Hungaroton Records is, illetve az Omega tagjai is (az elhunyt tagoknak a jogutódai kapták a nekik járó összeget).

Most egy újabb amerikai rapper, az Európában viszonylag ismeretlen, de a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő, Lil Yachty művésznéven dolgozó előadó használta fel a dalt. A szóban forgó rapper viszont eddig még nem hozta kereskedelmi forgalomba a dalát, és a Hungaroton már le is szedette az internetről is, így még nem biztos, hogy ennek az ügynek is pereskedés lesz a vége.

Lil Yachty dalában teljesen egyértelműen szerepel a Gyöngyhajú lány dallama, orgonán játszva, azonban zenei szakértőnk véleménye szerint nem biztos, hogy az énekes a magyar dalt használta inspirációnak: a dallam frazírozása jobban hasonlít a Scorpions White Dove című dalára - ami viszont a Gyöngyhajú lány akkordmenete és dallama, csak abban az esetben engedéllyel lett felhasználva, tehát ha valaki a White Dove-ot "nyúlja le", az jogi értelemben olyan, mintha a Gyöngyhajú lányt használta volna fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás