promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megváltoztatták az egyik magyar megyeszékhely nevét, még jóval 100 évvel ezelőtt, így 1903 után volt, hogy több alakban is írták a város nevét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már így ismerjük, de korábban nem így írták. A változtatás hivatalosan 1903-ban történt.

Igazán izgalmas kérdés, amikor magyar városok, híres magyar települések kapcsán megvizsgáljuk, hogy vajon régebben hogy írták ezeknek a településeknek a nevét, vagy éppen visszamegyünk a történelemben, és megnézzük, hogy mi volt mondjuk a római korban a nevük, vagy éppen milyen települések voltak a helyükön több száz vagy több ezer évvel ezelőtt. Nagyon sok kis meglepetés érhet minket, amelyeknek köze van ahhoz is, hogy a nyelvünk bizony változik.

Korábban már egy cikkben beszámoltunk nektek arról, hogy Zala vármegye esetében milyen változás történt a vármegye nevét illetően.

Ám nem csak Zala esetében történt érdekes váltás, hanem az egyik magyar vármegyeszékhely, a legkevesebb lakosú vármegyeszékhely, Szekszárd esetén is megfigyelhető egy érdekesség, amely még 1903-ban történt. Korábban ugyanis nem így írták a város nevét, mint ahogy most látjuk. Korábbi írásmód alapján ugyanis Szegzárdként írták, és ennek sok emléke ma is megtalálható a városban.

Amúgy régebben még Szexárd alak is előfordul egyes helyeken.

Majd 1903-ban jött az egységesítés, és így több mint 100 éve használjuk mindenhol a Szekszárd kifejezést. Lehet arról is olvasni, hogy a szekszárd alakot az 1880-as évektől megjelenő Szekszárd Vidéke újság is népszerűsítette, majd egy 1903-as belügyminiszteri rendelet tette azt hivatalossá. De jó pár évig több névváltozatot is használtak egymás mellett.

Érdekesség, hogy a város nevének eredetét a szög és a zár szavakkal hozzák összefüggésbe, feltevések szerint a szögsárga vagy a fehér színnévből jön a város neve. Más megoldások kapcsolatba hozzák I. Béla király lovával is a név eredetét. Ám vannak olyan legendákba vesző elképzelések is, hogy a neve a római korból származik, a rómaiak ugyanis hat oltárt építettek a helyen, és ebből alakult ki a név, hiszen a hat oltárt úgy is lehet fordítani, hogy Sex-arae.

Így néz ki a Szekszárd gyönyörű történelmi belvárosa:

[[cikk2]]

(Forrás: Wikipedia, Szavak Jelentése Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás