promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült Jézus születésének valódi időpontja, közel sem karácsonykor történt
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szakértők kiderítették, rossz időpontban ünnepeljük Jézus születését.

Az egész világon mindenki tudja: december 24. és 25. Jézus Krisztus születéséhez köthető, Isten egyszülött fiát ünnepeljük. De valójában ez mégsem igaz? A szakértők többsége ugyanis ezt teljesen másképp gondolja. 

A Biblia szerint Jézus szegényes körülmények között született egy istállóban, Betlehemben. Mindez azért következett be, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint a napkeleti bölcsek, vagyis a háromkirályok indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz. 

Ám a kutatók többsége azonban egyetért abban, hogy december 25-e nem Jézus születésének időpontja.

A Semmelweis Egyetem oldalán található írásban részletezik, hogy az ünneplés legkorábbi ismert példája Egyiptom, itt Jézus születését tavaszra tették. De az idők során több feltételezés is megjelent Jézus születésének időpontjával kapcsolatban; január 6-a is felmerült. 

Miért ünnepeljük akkor 25-én Jézus születését?

Az idők során végül december 25-e is felmerült Isten fia születésével kapcsolatban, az időpontot I. Gyula pápa 350-ben nyilvánította a Megváltó születésnapjává. Ám az örmény katolikus egyház hívei ma is január 6-át ünneplik. 

Sokakban biztosan felmerül a kérdés, hogy akkor sehogy sem tudjuk meg a pontos időpontot? A Bibliában említett csillagból ki lehet indulni és csillagászati szempontból lehet kutatásokat végezni. Így tett Dave Reneke ausztrál csillagász és kollégái, akik egy számítógépes programmal kezdtek el vizsgálódni. Arra jutottak, hogy az objektum, ami megfelelne a Bibliában említett csillagnak, nem karácsonykor, hanem nyáron volt megfigyelhető Betlehem éjszakai égboltján. A kutatás bebizonyította, hogy a Vénusz és a Jupiter került látszólag olyan közel egymáshoz, hogy a fényük összeolvadt, és egy látványos, nagyméretű csillagnak tűnhetett a Földről.

Valójában Jézus születésének időpontja június 17-e lehet. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás