promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémes betegséget terjeszthetnek a karácsonyfák, baj történhet, ha erre nem figyelsz oda
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Van egy rejtélyes betegség, ami megkeseríthető a közelgő ünnepeket.

Ahogy közeleg a karácsony, milliók díszítik fel otthonaikat karácsonyfával, legyen az örökzöld vagy műanyag. Egyesek röviddel a fa elkészülte után megfázásra emlékeztető tüneteket tapasztalhatnak. Bár télen több megfázás és influenza-szerű vírus van jelen, a karácsonyfát lehet okolni, legyen az valódi vagy műanyagból készült.

Ezt a jelenséget karácsonyfa szindrómának nevezik.

De valójában mi is az a karácsonyfa szindróma?

Egyszóval, a karácsonyfa szindróma egy allergiás reakció. Az allergiás tünetek akkor kezdődnek az embernél, ha légszomjat, tüsszögést és orrdugulást tapasztal valódi karácsonyfák közelében. Az embereknek szemfájdalmat, köhögést és viszkető vagy fájdalmas torokkaparást is tapasztalhatnak. Az asztmában szenvedőknél esetleg súlyosbodhatnak a tünetek. Néhány esetben bőrirritációkat és kiütéseket is okozhat. Ezek a tünetek néha hetekig eltartanak, mire elmúlnak.

Hogyan lehet megelőzni a karácsonyfa szindrómát?

Akiknek már korábban is voltak allergiás reakcióik, például asztma, nagyobb eséllyel érintettek lehetnek a karácsonyfa szindrómával.

Szerencsére a fenyőfával kapcsolatos allergiás reakciók viszonylag ritkák. Két allergén kapcsolódik a fához, köztük a fenyőmag és a fenyőpor. Ám ezek csak akkor okoznak problémát, ha lenyelik őket. A fával érkező egyéb irritáló anyagok is okozhatnak karácsonyfa szindrómát, például rovarürülék, permetezőszerek és penész.

A karácsonyfa szindrómát a karácsonyfák illata is okozhatja. Bár az illat általában kellemes és karácsonyi időhöz kapcsolódó, ez egy olyan vegyület, amit terpéneknek neveznek. Néhány emberre a terpének irritálhatják az légutakat, így okozva orrfolyást és orrdugulást.

Okozhatnak allergiás reakciókat a műanyag karácsonyfák?

Ritka esetekben a műanyag karácsonyfák allergiás reakciókat okozhatnak. Időnként ugyanazok az okok állnak fenn, mint amelyek valódi fenyőfák esetén az irritációhoz vezethetnek, például a penész kialakulása. Ha nem megfelelően tárolják, az álkarácsonyfák tartalmazhatnak penészt, valamint rovarürüléket és atkákat. Mindez allergiás reakciókat válthat ki. Azonban léteznek módok a megelőzésére, például biztosítva, hogy olyan helyeken tárolják, ahol nincsenek rovarok, és nem nedves környezetben, ahol a penész jelen van.

Forrás: newsweek

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás