promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös magyar felirat Párizs közepén, Napóleon tette oda több száz éve
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Napóleonnak nagyon sok magyar vonatkozása van.

Az ősz egyik legjobban várt filmje Ridley Scott alkotása volt, a Napóleon, amely a francia császár életének egy nagyobb darabját tárta a közönség elé. Minden ott kezdődött, amikor a francia forradalom alatt a tehetséges katona ötleteivel kivívja a tiszteletet, majd pár év múlva már a lábai előtt hevert egész Európa, hogy aztán végül egy szigeten érjen véget minden. De addig rengeteg csatán és megpróbáltatáson vezetett az út, és bizony Joaquin Phoenix és Vanessa Kirby nagyon jól játsszák a szerepüket a filmben,

ám azért a kritikusokat megosztja az alkotás, amelyről itt olvashatjátok kritikánkat.

Sok legenda él Napóleonról Magyarországon, többek között az, hogy az egyik ágyúgolyója Győrben található, és ma is megtekinthető egy háznak a falába fúródva. A császár ugyanis itt pihent meg, ebben a városban, miután legyőzte a Habsburg seregeket, amelyben magyar nemesi hadak is felvonultak.

És Magyarországon is történt egy ütközet, Győrnél 1809-ben.

Az ütközet előtt a francia császár többek között a szabad Magyarország kulcsszó bedobásával is próbálkozott a magyar rendeknél, hogy átcsábítsa őket a maga oldalára. Ez volt az úgynevezett schönbrunni kiáltvány. Ám a rendek úgy döntöttek, hogy a biztosat választják, és a Habsburg Birodalom mellett tartanak ki.

A csata ugyan elveszett, ám a nemesi hadak így is helytálltak. Sok irodalmi alkotás is megörökítette a csata emlékét, ezek közül pedig a leghíresebb Jókai Mór alkotása, A névtelen vár.

A csata emléke azonban a francia fővárosban, Párizsban is fennmaradt, hiszen a város egyik nevezetességén, a Diadalíven, az Arc de Triomphe-on rajta van Napóleon minden győztes csatájának a neve, közel 200 csata díszeleg a monumentális alkotáson a híres Champs-Elysées végpontján. Különös és érdekes, hogy az alkotásán nem Győr, hanem a város német neve, Raab áll.

De mi is történt pontosan Győrnél 1809-ben?

(Forrás: Szajnaszentmihaly Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás