promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Petőfinek valójában köze nem volt a magyar anyanyelvűséghez? Elképesztő, ami felmerült hazánk költőkiválóságáról
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem magyar volt az anyanyelve Petőfi Sándornak? De akkor hogyan tudott magyar verseket írni?

A magyarok egyik legnagyobb költője kétség kívül Petőfi Sándor, aki kapcsán sokan nem értik, hogy valójában ő most milyen anyanyelvű is volt. A költőnk édesanyja ugyanis szlovák volt és Hrúz Mária épp ezért szlovákul is beszélt a fiához. 

Ez a kérdés egy Facebook- csoportban is feljött, ahol rengeteg válasz érkezett arra, hogy "Petőfi hogy lehetett magyar anyanyelvű, mikor az anyja szlovák anyanyelvű volt?"

„Szlovák származása ellenére apukája magyarul beszélt vele, és mivel Magyarországon éltek, fiát magyarul taníttatta. Származása nem egyenlő az anyanyelvével”

- olvasható az egyik hozzászólásban. 

„Szerintem, mindenki olyan nemzetiségű amilyennek érzi magát és amelyik nyelvet tudja legjobban használni. Petőfi pedig a magyart tudta, azt pedig nagyon. Attól, hogy édesanyja szlovák anyanyelvű volt az nem biztos, hogy tökéletesen beszélte is azt. Az én feleségem édesanyja is cseh anyanyelvű, a párom Prágában született, de apja után magyar nemzetiségű lett beírva. Hozzá teszem, otthon magyarul beszélünk, édesanyjával pedig csehül”

- fejtette ki jobban másvalaki a véleményét. 

„Petőfi valószínűleg szlovák anyanyelvű volt, már ha azt nézzük melyik nyelvet sajátította el előbb. Anyja Hruzová Mária a történelmi források szerint csak nagyon alapszinten, és nagyon törve beszélt magyarul, magyar nyelvtudása nem igazán volt, így Petőfihez is szlovákul beszélhetett otthon. Petőfi magyarul később tanulhatott meg, de anyjával felnőtt korában is szlovákul beszélt”

- magyarázta egy hozzászóló.

De mi az igazság? 

Petőfi Sándor valóban kétnyelvű volt, de mivel magyar környezetben nőtt fel, leginkább a magyar nyelvet használta. A családi környezete is a magyart használta, csak úgy, mint az iskolában. Így tehát ez lett az elsődleges nyelve. Az irodalomért való rajongása pedig hozzásegítette ehhez. 

Petőfi történetét ebben a videóban lehet végig követni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás