promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbitális bakit találtak a Ben-Hurban, döbbenet, hogy ezt benne hagyták a filmben
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akkora bakit vétettek a világ egyik legzseniálisabb filmjében, hogy még mindig nem térünk magunkhoz.

1959-ben, ezen a napon mutatták be minden idők egyik leghíresebb filmjét, a Ben-Hurt, amit minden karácsonykor és húsvétkor egyaránt el lehet csípni valamelyik tévécsatornán. A Charlton Heston főszereplésével készült produkció még 64 év után is a nemzetközi filmtörténelem legnagyobb és legzseniálisabb alkotásai közé tartozik, semmit sem fogott rajta az idő vasfoga, és bizony még mostani szemmel is olyan páratlan látványvilága és technikai megvalósítása van, amit nagyon sok mai filmalkotó még ma is irigykedve néz.

A Ben-Hur egyike azon kevés produkciónak, ami 11 Oscar-díjat kapott annak idején. A 12 jelölésből 11-et aranyszoborra váltott - ezt az eredmény eddig soha, egyetlen film sem tudta túlszárnyalni. A filmtörténelem során mindössze két olyan produkció volt, ami a Ben-Hurhoz hasonlóan 11 Oscart kapott:

James Cameron Titanicja, illetve A Gyűrűk Ura: A király visszatér.

Természetesen a Ben-Hur úgy jó, ahogy van, de amellett, hogy zseniális, nem hibátlan. Bizony nagyon sok bakit fedeztek fel benne az elmúlt évtizedek során, de akad köztük olyan, ami az Egri csillagok karórás török katonájához hasonlóan csak szóbeszéd, míg van olyan baki is, amihez a magyarok van közük.

Vegyük is sorra ezeket a hibákat; no persze ez is csupán néhány kiragadott példa!

Kezdjük is olyanokkal, amik a film leghíresebb jelenetéhez, a fogatversenyhez kötődnek. A szóbeszéd szerint az egyik harsonás csuklóján ki lehet szúrni egy karórát, de erről a bakiról igencsak megoszlanak a vélemények; még senki sem tudta bebizonyítani. Ugyancsak a fogatversenyes jelenethez kapcsolódik, hogy a Charlton Heston által alakított Júda Ben-Hur ellenlábasa, Messala karján egy karóra látható, mikor a balesete után összeszedik a földről. Persze erről is megoszlanak a vélemények, mikor kijött a film HD-változata, a sasszemű szakértők megállapították, hogy az csak egy arany karkötő.


Híres baki az is, hogy az aréna homokjában kiszúrható a kamerakocsi jellegzetes nyoma, de a leghíresebb baki is ehhez a jelenethez kapcsolódik.  Akik látták a filmet, emlékezhetnek rá, hogy 9 harci szekér indul, és 9 versenyez tovább akkor is, amikor az egyik a cselekmény szerint már kiesett. A harmadik kieső után a versenyben 7 szekér látható 6 helyett. Az ötödik kiesőt követően továbbra is öten maradnak versenyben, noha valójában már csak négynek kéne lennie. Messala a hatodik kieső, Ben-Huron kívül azonban mégis hárman érnek még célba.

Ez azonban már nem csak szóbeszéd, utána lehet számolni a jelenetben.


Végezetül pedig jöjjön az a bizonyos magyar baki: a film 4 lemezes DVD változatának felirataiban a Judah (magyar átírásban: Júda) nevet következetesen Júdásnak fordították. Ez formailag nem helytelen, de a korábban használt, megszokott magyar átírás felcserélése egy más névre - amiről ráadásul a nézők és olvasók nagy többsége kapásból a Jézust eláruló apostolra asszociálhatnak (mivel Jázus korában játszódik a Ben-Hur is) -, egyesek szerint zavaró hiba lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás