promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kolosszális hibát találtak az Egri csillagokban, 55 évig senki se vette észre
Borítókép:  port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezt a bakit 55 év után szúrták ki az Egri csillagokban.

Várkonyi Zoltán 1968-ban bemutatott Egri csillagok című alkotása a magyar filmgyártás egyik, ha nem a leghíresebb, legjobb, és legjelentősebb produkciója. Ugyan Gárdonyi Géza regényéhez már 1923-ban is készült egy mozgóképes adaptáció (ez volt az utolsó magyar némafilm - a szerk.), ennek sikere közel sem volt akkora, mint Várkonyi feldolgozásának.

A Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Kovács István, és Venczel Vera főszereplésével készült filmről sokan tudják, hogy Pilisborosjenőn építették fel hozzá az egri vár másolatát - a díszlet romjai még ma is látogathatók -, azt viszont már kevésbé, hogy a török hadsereget nem mindig a forgatásra kirendelt, többezer sorkatona alakította, a távoli tömegjelenetekhez kétezer felfújható lufikatonát használtak az ostromló sereg szemléltetésére.

Az idén 55 éves filmmel kapcsolatban rengeteg érdekességet, kulisszatitkot lehet találni az interneten, de mindegyiket felülmúlja az a baki, ami valójában egy félreértésen alapszik. A híres "karórás török katona" legendája már régóta él a köztudatban, de soha, senki sem tudta megmutatni azt a képkockát, ahol ez a bizonyos statiszta látható lenne. Mint később kiderült, ez a pletyka onnan indult ki, hogy nyilvánosságra került egy forgatási fotó, amin az egyik katonát játszó férfi karórát visel a szünetben. Érdekes, hogy mellette senki sem kezdte el terjeszteni a "táskarádiós török" hírét, pedig egy ilyen fotó is készült.

 

(Fotó: Szeretlek Magyarország)

Azonban most találtak egy olyan bakit az Egri csillagokban, ami tényleg benne maradt a filmben, mégsem vette észre senki más az elmúlt 55 évben. Persze a filmeknél mindig előfordul, hogy becsúszik egy kisebb-nagyobb baki, egy ekkora volumenű produkciónál pedig pláne ne csodálkozzunk rajta; hozzá kell tenni, hogy ezek az apró hibák semmit sem vonnak le a film értékéből.

A tüzes kerék jelenet elején láthatunk a kép bal szélén három elszaladó katonát, akik a Magyar Honvédség ruháját viselik. Ők voltak azok, akik meggyújtották a kereket, mikor felvették a jelenetet.

Ha alaposan megnézzük az alábbi részletet, akkor ti is láthatjátok őket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás