promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóra válhat a The Last of Us zombiapokalipszise? Ijesztő felfedezést tettek a tudósok, ez mindenkit érint
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint a klímaváltozás következtében rendkívül halálos gombás fertőzések szabadulhatnak fel, akárcsak az HBO Max The Last of Us című sorozatában.​

A HBO Max népszerű a The Last Of Us  című sorozatában is látható halálos gombák szabadulhatnak el a Földön a veszélyes éghajlatváltozások miatt - figyelmeztetnek a spanyol tudósok.

Az európai ország kutatói szerint több új és halálos betegség is megjelenhet, ahogy bolygónk az saját extrém kibocsátásunk miatt egyre jobban felmelegszik, köztük a Candida gombacsalád egyik tagja. Ha ez a gomba gyenge immunrendszerű embereket fertőz meg, a halálozási arány akár 60 százalékra is emelkedhet. A Candida auris egy hibrid gomba, amely az óceánból származik, és 2009-ben fedezték fel először.

A tudósok úgy vélik, hogy ez lehet az első kórokozó, amelyet a klímaváltozás idézett elő, és könnyen tud majd terjedni a kórházakban is .A fertőzés lázat, hidegrázást és rendkívüli fáradtságot okoz, aminek következtében a vérnyomás és a pulzusszám is gyorsan megugrik.

Ez egyike azon számos halálos fertőzésnek, amelyekre a kutatók rávilágítottak az utóbbi időben az éghajlatváltozás eredményeképp. A tudósok szerint az emelkedő hőmérséklet és az ökoszisztémák, például a tenger változásai, valamint az emberek növekvő gombaölő és antibiotikum-használata lehetővé teheti az ilyen mutáns szervezetek megjelenését.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányban ,Tony Galbadon professzor kifejtette, hogy kollégáival együtt éveket töltöttek annak a kérdésnek a megválaszolásával hogy mi tesz egyes fajokat az emberekre is veszélyessé, csapatával pedig most úgy vélik, hogy részben meg is válaszolták a kérdést.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hibridizáció (atomok közötti molekulakötés) lehetővé teszi olyan tulajdonságok gyors elsajátítását, amelyek lehetővé teszik az emberi fertőzés. Az említett gombákban pedig most pontosan megy végbe, amely az előfutára lehet egy olyan faj meghódítására is, mint amilyen a miénk”

- mondta a professzor.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az ő mostani előrejelzésük volt a cselekménye vagy az HBO Max slágerének számító The Last of Us című minisorozatának is, ahol a Cordyceps gombanemzetség egyik mutálódott változata okoz olyan betegséget, amelytől az áldozat zombiként kezd el viselkedni. Ez alapján pedig ki tudja elképzelhető, hogy egyszer valóra válik a népszerű sorozat zombiapokalipszise. Bár azt azért el kell mondani, hogy az említett gomba nem harapással terjed mint a sorozatban, hanem a spórák levegőben való felszabadulásával, így a fertőzéshez mindössze elég egy mélyet szippantanunk a levegőbe.

Aki mostanra elfelejtette, vagy esetleg még nem látta az említett sorozatot, annak íme egy kedvcsináló hozzá:

(Mirror)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás