promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A majmok bolygója filmekből ez kimaradt, sokan még ma sem tudnak róla
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett A majmok bolygója: A birodalom előzetese, ennek kapcsán érdemes fellapozni Pierre Boulle eredetijét.

A majmok bolygója az egyik legrégebbi franchise Hollywoodban. Az első rész még 1968-ban került moziba Charlton Heston főszereplésével, és további négy folytatást is megélt, mielőtt a 70-es években a TV képernyőre költözött volna.

Ezek közül azonban csak az első rész számít igazán klasszikusnak, a filmvégi ikonikus jelenettel, mikor Heston karaktere rádöbben, hogy a majmok bolygója nem más, mint a Föld - de erre még később visszatérünk.

2001-ben érkezett a Tim Burton és Mark Whalberg féle remake, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a gyártó 20th Fox tíz évvel később ismét újraindította a szériát, ami szép csendben az egyik legjobban sikerült, legkomolyabb hangvételű trilógia lett a 2010-es években.

A 2011-es Lázadást követte 2014-ben a Forradalom, 2017-ben pedig a Háború.

Az új trilógia középpontjában a Caesar nevű majom állt, akit az eredeti széria 4. részéből emeltek át az alkotók. A tulajdonképpen eredettörténetnek is felfogható új filmek azt mutatták be, hogy mi történt az emberiséggel, amiért a hatalom végül a majmok kezébe került. Caesar végül beteljesítette sorsát, és biztonságos helyet talált, ahol a majmok háborítatlanul élhetnek.

Mivel a trilógia mindegyik része nagyon sikeres volt, nem volt kérdés, hogy Caesar történetének végeztével is folytatódni fog a széria, ami elsősorban a koronavírus miatt váratott magára ennyit, illetve az sem gyorsította az új filmek elkészülését, hogy a FOX-ot idő közben felvásárolta a Disney.

Az egeres cég azonban szerencsére továbbra is látott fantáziát a majmokban,  és az Útvesztő filmek rendezőjeként nevet szerző Wes Ball kapott lehetőséget, hogy megvalósítsa a saját vízióját. Az előzetest már meg is tudjátok nézni itt:

Az negyedik részben már egy kiforrott majomtársadalmat ismerhetünk meg, ami tovább viszi az eredeti filmek feudális világát, ahol a majmoknak bár vannak modern fegyvereik, lóháton közlekednek és kis bungalókban élnek. Kevesen tudják, de ez egy óriási eltérés az eredeti regénytől, ami valóban egy másik bolygón játszódik, és semmi köze a Földhöz.

A regény szerzője, Pierre Boulle úgy gondolt a majmok bolygójára, mint egy szatírára az emberiségtől.

A majmok bolygóján tulajdonképpen majdnem minden ugyanúgy működik, mint nálunk, csak majmok viselnek szmokingot és vezetnek autót, míg az embereket az "emberkertben" mutogatják, és kísérleteznek rajtunk. A regényben nem arról van szó, hogy az ember visszafejlődik, hanem arról, hogy az evolúció során egy másik faj emelkedik föl helyettünk. 

A regény sokkal közelebb állt Gulliver utazásaihoz, amik az emberi természetet és társadalmat karikírozták, mint a belőle készült filmhez, ami inkább mindig az aktuális fenyegetésekre reflektált.

A 60-as 70-es években ez a hidegháborús paranoia volt, az atomháború fenyegetése, mikor Charlton Heston megtalálja a Szabadság szobrot az eredeti film végén, az teljesen más irányba terelte az egész franchise-t.

Az új évezredben a tudomány vált az egyik legriasztóbb fenyegetéssé, pontosabban azok a biológiai, kémiai kísérletek, amik a laboratóriumok falai közül kiszabadulva az egész emberiséget fenyegethetik - és ez volt a kiindulópontja az új majmok bolygója filmeknek is. A negyedik felvonás úgy tűnik leginkább a történelemhamisítás körül fog bonyolódni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás