promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arnold Schwarzenegger ihlette a Jurrasic Park híres jelenetét, bámulatos dologról rántották le a leplet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Arnold Schwarzenegger arcát még a Menekülő emberben montírozták rá egy színész fejére. Évekkel később ugyanez megtörtént a valóságban is, a Jurassic Park volt az első holló.

 

 

Már javában készül a Menekülő ember újabb feldolgozása, de már Arnold Schwarzenegger nélkül, Edgar Wright rendezésében. A film egy olyan disztópikus jövőben játszódik, ahol a televízióban a játékosok egy Éhezők viadalára hajazó műsorban vívnak egymással véres élet-halál harcot.

Kevesen tudják, de Schwarzenegger filmje bizonyos szempontból megjósolta a jövőt, még ha nem is olyan gigászi pontossággal, mint ahogy Sylvester Stallone és A pusztító, melyről itt írtunk bővebben a 30. évforduló alkalmából:

A filmben van egy jelenet, ahol a televíziós szerkesztők Schwarzenegger figurájának arcát rámontírozzák egy színész fejére, ezáltal megvezetve a tévénézőket, akik abban a hitben vannak, hogy Schwarzeneggert itt jól elverik, majd megölik. Közben azonban jól láthatjuk, hogy az igazi Schwarzeneggerrel nem lehet ilyen könnyen elbánni, ő épp a kulisszák mögött próbál valahogy kijutni a véres játékból, miközben hullanak a hullák.

Schwarzenegger humoros egysorosokon és jókora jobb egyenesen keresztül szerez érvényt  az agymosó televízió elleni szabadságharcnak.

Az említett jelenetet itt tudjátok megnézni:

 

Ami ebben a filmben még csak egy sci-fi elem volt, pár évvel később már majdnem meg is valósult, igaz nem a televízióképernyőkön, hanem a filmiparban. Egy speciális effektusokról szóló podcast beszélgetésben Trent Klaus VFX szakértő mesélt róla, hogy a Terminárot 2 egyik híres jelenetében a készítők még nem gondoltak rá, hogy ezt az eljárást alkalmazzák, mert még nem tartott ott a technológia.

Pedig jót jött volna, mivel James Cameron klasszikusának az egyik legismertebb bakija, mikor a Terminátor leugrat a Los Angelesi csatornafolyosóba, és világosan lehet látni, hogy a motoron nem a színész, hanem a kaszkadőrje ül. A blu-ray kiadványokon azóta természetesen már orvosolták ezt az aprócska malőrt, így ma már minden képkockán Schwarzenegger arca köszön vissza a nézőre.

A valódi áttörést végül a Jurrassic Park hozta meg a filmiparban, de Spielberg filmje más miatt is paradigmaváltó mozinak számít, hiszen itt találkozhattunk először teljesen CGI által generált, teljesen élethű dinoszauruszokkal.

A film egyik jelenetében a szereplők a plafon feletti kúszótérben bújkálnak a velociraptorok elől, mikor egy panel megadja magát, és Lex (Ariana Richards) majdnem lezuhan. Bár a tényleges esést egy kaszkadőrnő végezte, Richardsot az ILM a digitális utómunka során beletette a felvételbe. Ehhez külön vettek fel pár jelenetet a színésznővel, amiken fel- és lehajtja a fejét, majd ezt digitálisan rotoszkópolták, és végül Richard arcát a kaszkadőrnő arcára montírozták.

A szóban forgó jelenet itt megtekinthető:

 

A Menekülő ember és a Jurassic Park óta eltelt három évtized, és a technika rendkívül elterjedt, főleg bonyolult kaszkadőrmutatványokat igénylő jeleneteknél és idősebb sztárok megfiatalításánál használják, vagy ha egy színész szerencsétlen módon meghal a forgatás befejezte előtt. 

Többek között ez történt Brandon Lee-vel és Oliver Reeddel A Holló és a Gladiátor forgatásán, de a leghíresebb eset mégis Paul Walkerhez kötődik, akitnek az arcát a Halálos Iramban 7-ben a saját testvére arcára montíroztak rá, miután a Walker egy autobalesetben életét vesztette.

Érdekes módon maga Schwarzenegger is több alkalommal megélhette azt, amint a filmbéli karaktere. Az újabb Terminátor filmekben többször is előfordult, hogy a Terminátort egy Schwarzenegger alkatához nagyon hasonlító, jóval fiatalabb testépítő kelti életre, Schwarzenegger pedig csak a hangját és az arcát adta a gyilkos robothoz.

Ez a Terminátor: Megváltás cameójában jól sikerült, a Genisys című rebootnál kevésbé, legutóbb viszont a Sötét végzetben az összetéveszthetőségig élethű lett a végeredmény.

Közben az olcsó deepfake alkalmazás az utóbbi években már egyre szélesebb körben elterjedt, és lassan a mindennapjaink részévé válik. Ez egyre több morális és etikai kérdést vet fel - pont mint a Menekülő ember gyilkos vetélkedőjében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás