promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milyen színű volt 400 éve a magyar zászló? Sosem gondoltál volna erre a színre
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Volt egy esemény, ahol ez a szín dominált a lobogóban.

A magyar trikolórt, ahogy ma ismerjük, piros-fehér-zöldet csak később tették hivatalossá, korábban egész más zászlók jelentek meg királyainknál és uralkodóinknál, és ezek tényleg gyakran változtak, uralkodónkét teljesen máshogy nézhetett ki a zászló. Még ha a jelenből nézve ez meglepőnek is tűnhet elsőre.

A magyar zászló az egyik legfontosabb hivatalos állami jelkép hazánkban, azonnal tudjuk, hogy hazánkról van szó, ha megpillantjuk. Ám meglepődnénk, ha visszamennénk az időben egy röpke időre, és megnéznénk, hogy a korábban élt nagyságok milyen zászlók alatt vonultak harcba.

Mégis hogy kezdődött minden?

Nagyon sokáig a vörös szín alatt küzdöttek a magyar csapatok, ez volt a híres dinasztia, az Árpádok hivatalos színe is, majd nem is olyan hosszú idő elteltével először a fehér csatlakozott a vörös színhez. Meglepő lehet ezek után, de már nagyon korán, alig néhány évszázaddal az államalapítás után, a 13. században megtalálhatjuk a három színt, a pirosat, a fehéret és a zöldet együtt. Így már II. András király felségjelvénye volt.

Aztán nagyobb változások következtek.

Sokáig a Habsburgok színeit kellett használnunk, csak lassan történt ebben elmozdulás. Végül az 1848-as szabadságharc az abszolút fordulópont, ugyanis ekkor mondták ki, hogy a piros-fehér-zöld a nemzeti trikolorunk, a három szín pedig a szabadságharc szimbóluma is lett. Mindenki emlékezhet a kokárdára is.

A YouTube-on pedig feltűnt egy videó, amelyben megnézhetitek a magyar zászló transzformációját az évszázadok alatt. És hogy melyik évben volt az  furcsa szín, amit beharangoztunk a címben? Nos, kék volt a magyar zászló 1618-ban, méghozzá a koronázás alkalmával, IDE kattintva meg is nézhetitek ezt a kék zászlót.

(via Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás