promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismeretlen magyar trónörököstől rettegett egész Európa, felfedték Árpád vezér fiának legendáját
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Árpád király fiának haragjától imában kértek segítséget a népek, azonban a kegyetlen hadvezér mindent elfoglalt, amire szemet vetett.

A magyar történelem jóval hiányosabban dokumentált a honfoglalás előtti időkből, mint az államalapítás után. Árpád vezér vagy Szent István történetét jól ismerjük, de a Kárpát-medencei bejövetel és az államalaptás közötti időszak már kevésbé közismert, pedig ebben az időben is nagy formátumú személyiségek határozták meg a magyarok sorsát.

Az időszakra szoktak a kalandozások koraként is hivatkozni, az Európába frissen bejött magyar törzsek igyekeztek kontinensszerte lerakni a névjegyüket - hogy ez mennyire sikerült, azt jól mutatja a latin nyelvű mondás:

a "sagittis Hungarorum libera nos Domine", vagyis "A magyarok nyilaitól ments meg Uram, minket".

A magyar Európa "turné" annyira sikeres volt, hogy a korabeli keresztény európai országok imában kértek segítséget a magyar kalandorok ellen.


Egyik kevéssé ismert történelmi személyiségünk Árpád vezér egyik fia, Tarkacsu. Létezéséről több forrásból is tudunk, melyek közül a legjelentősebb nem kisebb személytől, mint Bíborbanszületett Konstantin bizánci császártól származnak. 948-ban járt Konstaninápolyban, mai Isztamubulban egy biztosság, akkor hallott Tarkacsuról. Árpád második legidősebb fiaként egyes kutatók úgy vélik, hogy a dinasztia alapító fejedelem halála után Tarkacsu trónörökös is lehetett.

A korabeli nomád törzsek öröklése ugyanis a szeniorátus elvén alapult, azaz mindig a család következő legidősebb tagja vált a vezetővé, az István-Koppány harc lezárultával jött be a keresztény szellemiségű primogenitúra elve, miszerint a trónörökös mindig az elsőszülött fiú.

Tarkacsu apja parancsára számtalan hadjáratot vezetett Európában, de Árpád már ekkor is igyekezett diplomáciai kapcsolatokat kialakítani európai országokkal. Tudunk például egy hadjáratról, ahol Tarkacsu egy hadvezértársával Berengár itáliai királynak segédkezett ellenfeli leversében, 921-922-ben.

A történelem "B-oldala" legalább olyan érdekes, mint amit az iskolában tanulunk. A honfoglalástól az államalapításig tartó időszak az egyik legizgalmasabb, még ha a magyar nomád életmód miatt írásos feljegyzéseket más népek köreiből is kell keresnünk. Azt viszont biztosra behetjük, hogy a magyarok bejövetele egész Európát meghatározó esemény volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás