promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Betiltották DiCaprio filmjét Kínában, az ok egészen megdöbbentő
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oscar-díj ide, Leonardo Dicaprio oda, a kínaiak nem kértek Martin Scorsese filmjéből. A Tégla azért így sem járt rosszul, gyártási költségeinek a többszörösét termelte vissza.

A múlt héten a mozikban bemutatott, és hamarosan az Apple+-ra is felkerülő Megfojtott virágok nem az eslő alkalom, hogy Leonardo DiCaprio Martin Scorsese-vel dolgozik, ez már a hatodik közösen elkészített filmjük volt. A gyümölcsöző együttműködésből eddig a rendezőlegenda jött ki jobban, mert amíg DiCaprio két jelöléséből egyet sem tudott aranyszoborra váltani (ez végül A visszatérő című filmmel sikerült neki Alejandro G. Iñárritu rendezésében), addig Scorsese Oscar-díjat nyert A tégla című közös munkájukért. Ez egészen megdöbbentő, mert a 83 éves rendező már 14 jelölésnél tart, de a mai napig ez az egyetlen szobra.

Tégla megítélése ráadásul egészen felemás, mert egy sokkal hagyományosabb hangvételű műfajfilm, mint a rendező nagy klasszikusai (Taxisofőr, Dühöngő bika, Casino, stb.), ráadásul egy hongkongi akcióthriller, a Szigorúan piszkos ügyek amerikai remake-je.

Hongkong ide, Hongkong oda, A tégla a kínai cenzúra áldozatául esett, aminek megdöbbentően banális oka van.

Érdekes párhuzam, de miként a Megfojtott virágokban is az Leonardo DiCaprio főhősének a feladata, hogy épüljön be egy közösségbe, úgy A téglában is hasonló feladatot kap a Martin Sheen által megformált rendőrfőnöktől, csak ennek a karakternek egy hírhedt maffiavezér, Costello (Jack Nicholson) bandájába kell beépülnie. A furmányos macska-egér játék közben Costello hozzájut egy fontos katonai mikroprocesszorhoz, amit kész eladni a feketepiacon. A filmben ezzel kapcsolatban hangzik el a gengszterfőnök terve, miszerint a kínaiaknak fogja elpasszolni az értékes eszközt, hongkongi üzleti partnereken keresztül, akikkel aztán találkozik is a filmben - idézte fel a Collider a frissen bemutatott Megfojtott virágok kapcsán.

A jelenetet nem lehetett kivágni a filmből, legfeljebb utószinkronnal módosítani rajta.  Ez úgy megfeküdte a kínai cenzorok gyomrát, hogy a film nem is került bemutatásra az elképesztő méretű országban, ami az utóbbi években már az amerikai filmeknek is rendkívül fontos piaca lett.

A hollywoodi stúdiók gyakran hajlandóak különféle változatokat összevágni, csak hogy Kínában is meg tudjanak jelenni, de itt még csak 2006-ban járunk, a világ filmpiaca még kicsit más képet mutatott, mint ma. A jelenet nem csak dramaturgiailag volt fontosn, hanem mert ez egy apró utalás, amolyan főhajtás volt az eredeti film készítői felé, tehát Scorsese és  stúdió ezért sem akart megválni tőle.

Hongkongban ettől függetlenül bemutatták a filmet, mert bár Hongkong hivatalosan Kína része, nagyon széleskörű autonómiával rendelkezik. A tégla sem járt olyan rosszul, a Kínai piac nélkül is 291 millió dollárt hozott a Warner Brosnak, amiben volt némi szerepe azért a hírhedt Oscar-szezonnak is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás