promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási dolgot találtak Kelet-Magyarországon a föld alatt, itt a bizonyíték
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Izgalmas felfedezés Békés vármegyében.

Magyarország története a Kárpát-medencében a honfoglalók érkezésével kezdődik, bár vannak olyan elméletek is, hogy őseink már sokkal korábban is itt voltak, az egyik leghíresebb teória a kettős honfoglalás története, amely a híres magyar Széchenyi-díjas magyar régész-történész, képzőművész, egyetemi tanártól, László Gyulától származik, ő a teóriáját az 1960-as években dolgozta ki.

Ám már a magyarok előtti periódusok is arról tanúskodnak, hogy bizony nagyon sok lakott terület volt a Kárpát-medencében. Békés vármegyében pedig eg igazán izgalmas felfedezés tárulhat elénk, hiszen Orosháza területén egy nagyon régi település nyomait tárták fel a szakértők. A régészeti kutatások szerint egy háromezer-ötszáz éves település nyomai láthatók a város határában, amely európai mércével mérve is jelentős település lehetett a bronzkorban.

Korábban Szőllősi sáncok néven utaltak a területre, a kutatók később légi felvételek segítségével próbálták pontosan behatárolni az egykori település kiterjedését és formáit. A kutatásokat még 1939-ben kezdte meg a területen Banner János, akinek a vezetésével régészeti kutatások is kezdődtek ezen a helyen. Az Oroscafé oldalon most egy hosszabb cikk jelent meg a felfedezéssel kapcsolatban, a cikk elkészítésében pedig segítséget nyújtott Rózsa Zoltán régész, a város múzeumának egykori igazgatója is.

Az erődítés amúgy egy félkör alakú, természetes magaslatra épült, a falakat pedig agyagtapasztással erősíthették meg. Később a sáncon sikerült azonosítani a kapuk helyét is. Banner János kutatása pedig azt is meghatározta, hoyg a öldvár a késő bronzkor középső időszakára datálható. A területen amúgy több földvárat is azonosítottak, az orosházi felfedezés nagysága abban is áll, hogy ez az egyik legnagyobb a területen. Ezek a sáncok lakott településeket öleltek körbe, és védelmi funkciójuk volt. Ezek a földvárak a kor elitjének lakhelyei lehettek, és a környék gazdasági központjai is voltak.

Az Oroscafé oldalán légi felvételeket is lehet látni a földvárról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás