promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dolog tűnt fel Magyarország keleti részén? Tátva marad a szád, azonnal megismerheted a legérdekesebb magyar legendát
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik ezt a legendát, pedig az egyik legizgalmasabb Kelet-Magyarországról.

Mielőtt kirándulni indulnánk Magyarországon, nagyon sokan azonnal felütik az internetet, hogy megnézzék, az egyes országrészekben milyen menő látványosságok vannak, majd ez alapján eldöntik, hogy éppen milyen kalandban szeretnének részt venni. Aktív kirándulás, ellágyulás a természet lágy ölén, esetleg valami popkulturális utalásokkal teleszőtt, modern mese, amelybe csöppenve elképesztően izgalmas történeteket ismerhetünk meg.

A sárkány például már évszázadok óta a magyar mondavilág szereplője, az anyagi és a szellemi világ közötti kapcsolatot szimbolizálták. De sokak számára már a hírük terjedése is úgy hatott, hogy megrémültek a sztoriktól is. Vannak több száz évvel ezelőtti leírásaink is Magyarországon sárkányokról, a 17. században Cserei Mihály például Kecén látott egy repülő, sárkányszerű lényt a leírások szerint. Ennek pedig már 500 éve, és megőrződött a feljegyzése.

De szerte az országból vannak legendák sárkányok létezésére, például Zala megyéből is. Mint azt az Origo is írja, mondák sorai ismeretesek az Ecsedi-láp hatalmas sárkányáról, valamint a bihari Sárréten élő, csökmői sárkányról.

Ám talán leglátványosabban Kelet-Magyarországon van nyoma ennek a mítosznak, méghozzá Nyírbátorban, amely várost a Sárkányok földjének is hívják. A legenda szerint pedig a Báthoriak győzték le őket még nagyon régen, pontosabban az egyik ősük Vid, aki a legenda szerint akkor küzdött meg a szörnnyel, amikor Szent István uralkodott még a Magyar Királyságban.

A sárkány szimbólum amúgy a Báthori-címerben is megjelenik.

A híres történelmi városban a várostörténeti sétányon pedig még a jelenettel is találkozhatunk, elképesztően gigászi az, ahogy a városban megjelenik Vid harca a gonosz sárkánnyal. Az alkotás amúgy Megyeri János szobrászművész keze nyomát dicséri. A város gyönyörű, rengeteg érdekes látnivalót tartogat a turistáknak, mellékelünk is nektek egy nagyon jó sétát a turista szemüvegével.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás