promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A TV2 népszerű műsorában alázták meg a családja körében, hatalmas sírás lett a kellemetlen vetélkedő vége
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen jelenetnek lehettek szemtanúi a TV2 nézői, rengetegen kritizálták a műsort a történtek miatt.

Rengeteg kereskedelmi tévés adás végignézése után is döbbenten álltak még a magas ingerküszöbű nézők is a műsorvezető és maga a műsor koncepciójának kegyetlensége előtt. A műsorvezető egy igen köztiszteletben álló személy, Jakupcsek Gabriella volt, aki későbbi nyilatkozataiban elismerte, hogy rengetegszer sajnálta a szereplőket és többször szégyellte magát a felmerülő szituációk miatt, valószínűleg az ebben a cikkben szereplő is egy ilyen adás volt.

A sokak által kedvelt Az igazság ára című műsorban történt az eset, ami még ennyi idő elteltével sem merült feledésbe és túlzás nélkül állíthatom: rengetegen éreztük együtt ennek a résznek a főszereplőjével.

A műsor koncepciója az volt, hogy a szereplőnek 21 kínos kérdésre kell válaszolnia, poligráfra rákötve. A kérdések sokszor valóban kínosak voltak, azonban ebben az adásban érték el a csúcspontjukat:

„Fizettek Önnek valaha a szexért?”

A lány zavarba jön, de határozottan válaszol:

„Nem.”

Majd várja a gép reakcióját és ekkor jön a fekete leves, ugyanis a következő hangzik el:

„A válasz HAMIS.”

Mély döbbenet lesz úrra a stúdión és egy pillanat alatt megfagy a levegő. A nézőtéren ugyanis ott ül a szereplő családja (ez is a műsor része), akik előtt hihetetlenül kellemetlen lehet egy ilyen kérdezz-felelek szituációval szembesülni.

A lány próbálja megindokolni a történteket: önmagában a kérdés is annyira zavarba hozta, hogy ettől emelkedett meg a pulzusa, ami könnyedén elképzelhető.

Ugyanis a poligráf működése nem teljesen egzakt dolog:

A poligráf, vagy más néven hazugságvizsgáló gép, egy olyan eszköz, amelyet arra terveztek, hogy segítsen azonosítani vagy jelezni a vizsgált személy által adott válaszokban esetlegesen meglévő stresszreakciókat, amelyek arra utalhatnak, hogy a vizsgált személy esetleg hamis válaszokat ad. Fontos azonban megjegyezni, hogy a poligráf eredményeinek megbízhatósága és pontossága sok vitát váltott ki a tudományos közösségben, és nem mindenhol elfogadott és használt eszköz.

Pulzus és vérnyomás mérése: A poligráf érzékelőket használ a vizsgált személy testén, amelyek mérési adatokat gyűjtenek a pulzusról és a vérnyomásról. Amikor valaki hazudik vagy feszült helyzetben van, a szervezetben gyakran megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, ami az érzelmi stresszreakciók eredménye.

Bőrvezetés mérése: A bőrön mérhető elektromos vezetés változásait figyeli meg a poligráf. Az izzadság, illetve a bőrön található sók jelenléte miatt a bőr ellenállása változhat. Stresszes vagy izgatott állapotban a vizsgált személy gyakran kezdi izzadni, ami változásokhoz vezethet a bőr elektromos vezetőképességében.

Légzés mérése: A poligráf figyeli a vizsgált személy légzését is. Feszült vagy stresszes állapotban a légzés gyakran felgyorsul vagy megszakadhat.

A vizsgálat során a poligráf operátor általában több kérdést tesz fel a vizsgált személynek. Egy részük releváns, vagyis az eseménnyel kapcsolatos, míg mások kontrollkérdések, amelyeknek az igazságával a vizsgált személy tisztában van. Az eseményre vonatkozó kérdésekkel összehasonlítva a kontrollkérdéseknél várhatóan nagyobb stresszreakciókat mutatnának az esetleges hazugság jeleként.

A poligráf operátor ezeket az értékeket elemezve próbálja meghatározni, hogy van-e különbség a valóságban és a vizsgált személy által válaszoltak között. Azonban a poligráf eredményeinek értelmezése összetett, és a stresszreakciók más tényezők (pl. a vizsgált személy idegessége vagy különböző fiziológiai változások) miatt is előfordulhatnak.

Fontos kiemelni, hogy a poligráf eredményei nem tekinthetők abszolút bizonyítéknak, és sok jogi rendszerben nem elfogadottak bírósági bizonyítékként. A vizsgálat pontosságát és megbízhatóságát különböző vizsgálatok és elemzések során is sok vita kíséri.

Elmondható tehát, hogy egyáltalán nem kell pálcát törni szegény lány fölött. Itt a kérdéses jelenet:

A műsor igazán szívszorító része az, amikor kiesik a műsorból és visszatér a szerettei körébe. Elképesztően sír és magyarázkodik nekik, ők pedig szeretettel megvigasztalják, de nyilván nekik sem estek jól történtek. Hatalmas sokk lehetett ez mindenkinek, de remélhetőleg nem változtatott semmit a családi dinamikákon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás