promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok már a CIA figyelmét is felkeltették, Amerikában ujjal mutogattak ránk az idegenek miatt
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egész Amerika tudja már, hogy nekünk külön szavunk is van erre.

A magyarokat olyan sokféleképpen említették már olyan sok amerikai filmben és sorozatban, hogy lassan a tengerentúlon már mindenki ismerni fog minket. Volt például egy régi sorozat, amit itthon is nagyon szerettek, de az egyik epizódjában olyan szitokszóval illették kicsiny országunk polgárait, amit biztos a szívükre vettek néhányan.

Nem egyszer fordult elő, hogy UFO-s produkcióban kacsintottak ki ránk a készítők: Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című alkotásában Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerét használták arra, hogy kommunikáljanak a földönkívüliekkel, míg a 2016-os Érkezés-ben a CIA ujjal mutogatott felénk, mikor arról beszéltek, hogy mi lehet az idegenek valódi célja a Földön.

Akik látták a filmet, emlékezhetnek arra a jelenetre, amiben David Halpern CIA-ügynök a szalámitaktikára utalva azt mondja, hogy:

„A magyaroknak külön szavuk is van rá”.

Ez akkor hangzik el, amikor azt fejtegeti, hogy a földönkívüliek szándéka ellenséges, és elképzelhető, hogy egymás ellen akarják kijátszani az országokat.


De mi is az a szalámitaktika?

Ezt a kifejezést először Rákosi Mátyás használta, és az volt a lényege, hogy megossza, meggyengítse és részenként semmisítse meg az ellenfelet. Ezt a taktikát alkalmazta a szovjet megszállási zónában tevékenykedő többi kommunista pár, hogy kiépítse az egyeduralmát.

A második világháború után a kommunisták azonnal hozzáfogtak a hatalom módszeres kisajátításának, a politikai ellenfelek felszámolásának. Először is betiltották a fasiszta és szélsőjobboldali pártokat, majd letartóztatták a főbb riválig pártok vezetőit, koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélték őket, vagy szökésre, majd tartós emigrációra kényszerítették őket. Azokat a párttagokat, akik a vezetők helyébe léptek, és akik a kommunista hatalom szemében veszélyesek voltak, egymástól elszigetelve tették ártalmatlanná: általában megzsarolták, kizáratták a pártokból, visszavonulásra vagy az ország elhagyására késztették.

Az így meggyengült, és megfélemlített pártok javarészt több részre szakadtak, aztán vagy maguktól feloszlottak, vagy megszüntették őket. Akik pedig megmaradtak - demokratikus pártok -, azokat a Magyar Függetlenségi Népfrontba kényszerítették, aztán végleg felmorzsolták.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás