promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7 meglepő érdekesség a 7 éve elhunyt Bud Spencerről
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meghökkentő érdekességek Bud Spencerről, amiket talán még a legnagyobb rajongók sem tudtak róla.

7 éve már, hogy nincs köztünk a legendás pofonosztó, a magyarok egyik legnagyobb kedvence, Bud Spencer 2016. június 27-én, 86 évesen hunyta le örökre a szemét. A Carlo Pedersoli néven született úszó és vízilabdázó először a sport révén vált ismertté, majd a színészet irányába váltott, pályafutása során számos filmet csinált, amik közül a leghíresebbek a Piedone-alkotások, a spagettiwesternek, valamint a Terence Hillel közös produkciók.

Összegyűjtöttünk 7 meglepő érdekességet, amiket talán nem tudtatok még Bud Spencerről.

Hogy lett Carlo Pedersoli Bud Spencer?

Bármi hihetetlen, de tényleg vannak még olyanok, akik nem tudják, hogy is kapta az angolos művésznevét Bud Spencer. Ez a név az 1967-es Isten megbocsát, és nem című film forgatása közben ragadt rá: egyesek szerint a Bud-ot a termete miatt, de a hivatalos oka valójában az, hogy a kedvenc sörmárkája, a Budweiser miatt választotta, míg a Spencer-t az egyik kedvelt színésze, Spencer Tracy tiszteletére vette fel. Ezt támasztja alá az, amit a színész az életrajzában írt erről:

„Ezek után 1967-ben felveszi velem a kapcsolatot Giuseppe Colizzi rendező, aki jó ismerőse feleségemnek, és csodálója egy sikeres úszónak, Carlo Pedersolinak, aki én valamikor voltam. Colizzi felkínálja nekem következő filmjében, egy olasz westernben, (Isten megbocsát, én nem!) a főszerepet. Ebben a filmben szüksége van egy óriásra, magasságommal 1 méter 94 cm-rel és súlyommal ez a szerep pont rám volt szabva. Ekkor 38 éves vagyok és a színészet egyáltalán nem érdekel, de a szerepet mégis elfogadom. A film miatt fel kell vennem egy új nevet, mert amerikai névvel ebben az időben jobban lehet érvényesülni. Ùj nevem kombinációja kedvenc söröm Budweiser és kedvenc színészem Spencer Tracy nevekből áll össze.”

Nem csak sportoló és színész, de feltaláló is volt

Az, hogy a pofonosztós filmjeiben a verekedős jelenetek ütéseit ő maga fejlesztette ki, nem újdonság, de azt talán már kevesebben tudják róla, hogy több találmányát is szabadalmaztatta. Bud Spencer ugyanis számos hasznos eszközt talált fel, mint például egy sétabotot, amiben beépített asztal és szék van, egy elektromos játék egeret, és egy eldobható fogkefét, amiben be volt építve a fogkrém. Bud Spencer összesen 12 szabadalmat tudhatott magáénak.

Az olasz színész, aki nem is olasz

Bud Spencer többek között abban hasonlít Piedone-ra, hogy mindketten kikérik maguknak, hogy ők nem olaszok, hanem nápolyiak. A színész anyanyelve tulajdonképpen a nápolyi volt - ezt ő maga le is szögezte. Emiatt pedig Olaszországban sokszor nápolyiról olaszra szinkronizálták a filmjeit, tehát Bud Spencernek még az anyaországában is volt szinkronhangja - a legtöbb esetben ez Glauco Onorato volt az.

16 évesen egyetemista

Carlo Pedersoli igen jó tanuló volt, már 5 évesen elkezdte az első osztályt, az ötödiket pedig át is ugrotta. 16 éves korában lett a római egyetem vegyészmérnöki karának hallgatója, tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mivel a családja 1947-ben elhagyta Olaszországot, és Brazíliába költöztek. Mikor másfél év után visszatért szülőhazájába, a jogi karon folytatta az egyetemet, és a sportolással sem hagyott fel.

Bud Spencer, a politikus

A színész 2005-ben jelöltként indult a regionális tanácsnokok választásán Lazióban, a Forza Italia párt színeiben, de nem tudta legyőzni veténytársait. Politikusi karrierje ezen a ponton véget is ért.

Bud Spencer, az író

Nagy sikerrel jelent meg 2010-ben a Különben dühbe jövök című életrajzi könyve - amiből a fenti idézet is származik -, ennek folytatását 2014-ben adták 80 év alatt a Föld körül címen. Egy évvel később jelent meg az Eszem, tehát vagyok című műve, amiben kedvenc receptjeit osztotta meg az olvasóival.

Az utolsó szó

7 évvel ezelőtt Bud Spencer fia, Giuseppe Pedersoli jelentette be, hogy édesapja 86 éves korában elhunyt. A legendás pofonosztó nem szenvedett, csendesen távozott el 18 óra 15 perckor. Családja elmondása szerint utolsó szava az volt, hogy

„Köszönöm”.

Alább pedig felidézhetitek azt a pillanatot, amikor Bud Spencer besétált Friderikusz Sándor műsorába, és elénekelt egy dalt a magyarországi rajongóinak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás