promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honnan jön Ferencváros neve, ki az a Ferenc? Őt mindenki ismeri pedig
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Budapest egyik leghíresebb kerülete több száz évvel ezelőtt kapta a nevét, nem akárkiről.

Budapest korábban nem létezett, mivel három különálló város összeolvadásából keletkezett, a duna két oldalán néztek egymással farkasszemet, de az ország szempontjából Buda, Pest és Óbuda is fontos városok voltak. Végül 1873-ban egyesítették ezeket a településeket, és azóta hívjuk hivatalosan Budapestnek Magyarország fővárosát. Persze már korábban az elnevezésről is komoly ötletek álltak egymással szemben, végül Budapest maradta a város neve, és a 19. század végén elképesztő fejlődésnek indult a város, amely pár évtized alatt Európa egyik fényes metropolisza lett, látványos építkezésekkel, rengeteg kávéházzal, pezsgő kulturális élettel és gyönyörű épületekkel. Elég annyit elmondani, hogy nélunk épült meg a kontinentális európa első kéregvasútja.

A város a Habsburg Birodalom egyik ékköve volt, és persze névügyileg is még nagyon velünk van ez a múlt. A Terézváros például Mária Teréziáról kapta a nevét, miután Pest-Budán járt férjével, ekkor ez a terület még külvárosnak számított. Nagyon fontos évszám volt Mária Terézia hazánkba érkezése, hiszen korábban nagyon sokáig nem járt a területen uralkodó. Lipótváros pedig 1790-ben kapta a nevét, II. Lipót király koronázásakor.

De vajon Ferencváros honnan kapta nevét?

Ferencváros messze földön a leghíresebb budapesti városrész neve, hiszen az FTC révén a sportban kimagasló eredményeket értek el a csapatai, korábban az FTC focicsapata többször bekerült a Bajnokok Ligájába is, ez pedig egyenesen arányos a világhírnévvel. A városrész azonban nem a leghíresebb Ferenc nevű királyról, I. Ferenc Józsefről kapta a nevét, hanem 1792-ben I. Ferenc királyról, aki viszont szintén beírta magát a történelembe, hiszen olyan időszakban uralkodott, amikor Európában a napóeoni háborúk tomboltak. Ő volt amúgy az utolsó uralkodója a Német-római Birodalomnak is. És az ő unokája volt például Napóleon egyetlen törvényes fia, aki II. Napóleon néven uralkodott.

Ferencváros tehát az I. Ferenc néven magyar királyként uralkodó Ferenc József Károly Habsburg–Lotaringiai-házból származó osztrák uralkodó főhercegről kapta a nevét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás