promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tízmilliók ismerik a hős magyar férfi nevét Amerikában, aki Európa és Amerika hérosza is egyben
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A végsőkig küzdött a függetlenségért, ma a szobra ott található meg, ahol elesett.

Az amerikia függetlenségi háborúról lehet, hogy sokaknak azonnal A hazafi című film ugrik be, amely most is megtalálható a Netflix repertoárján, és sokan a film elkészülte óta ezt tartják az egyik legismertebb filmnek, amely a nagy időkről tudósít. A 2000-ben, Mel Gibson főszereplésével és a legendés Roland Emmerich rendezésében megvalósuló film amúgy igen látványos, ám rengeteg történelmi pontatlanság szerepel benne, emiatt pedig korábban nagyon is sokat háborogtak a történészek.

A filmben Mel Gibson oldalán ahrcol végig egy francia katona, Jean Villeneuve, akit a filmben amúgy a török és francia felmenőkkel is rendelkező színész, Tchéky Karyo alakít. A filmben ő is jelképezheti azt a rengeteg nációt, aki bizony részt vett a harcokban már a legelejétől Nagy-Britannia ellen. Magyarországról is volt katona a függetlenségi háborúban, de mi az iskolában általában csak arról hallunk legtöbbször, hogy az amerikai polgárháborúban vettek részt az északiak oldalán 48-as emigránsok.

Pedig már korábban is volt magyar részvételre példa.

Fabriczy Kováts Mihály a függetlenségi háború legismertebb magyarja, aki Karcagon született 1724-ben, és 1779-ben halt meg Chalestown-ban. 1991-óta a kultusza ápolásában fontos szerepet játszik a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület. Amerikában többek között kiképzőterületet neveztek el róla és 1944-ben a floridai Jacksonville-ben egy róla elnevezett hadihajót bocsátottak vízre.

Nagykunsági köznemesi családból származott, a legnagyobb európai háborúkban harcolt a 18. század folyamán, majd Benjamin Franklinnek írt levelet, 1777-ben Amerikába utazott, ahol George Washington is fogadta őt. Később Kováts készítette el az amerikai lovasság első szabályzatát, 1779-ben esett el Charlestown ostrománál, ahol később látványos szobrot is avattak a tiszteletére.

2021-ben jelent meg róla könyv Fabriczy Kováts Mihály – Egy magyar huszártiszt két kontinensen címmel.

(via Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás