promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 éve suttognak a legendás viking városról, most talán feltárulnak titkai
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A félelmetes hajósok és harcosok hírében álló északi népet még mindig sok rejtély övezi.

Kevés olyan nép akad a földön, amely annyira lenyűgözné még napjaink emberét is, mint a vikingek. Ezek a páratlan hajós és rettenthetetlen harcos hírében álló északiak számos legendát inspiráltak és bár hosszú ideje kutatják történelmüket, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés velük kapcsolatban. Egyik legendás városukról sokáig úgy gondolták, hogy talán csak egy mitikus hely volt, minden valóságalap nélkül, azonban egy véletlennek köszönhetően lehet, hogy mégis sikerült rábukkanni erre a titokzatos településre.

A nagy felfedezés elképzelhető, hogy csak a szerencsének lesz köszönhető. A lengyelországi Wolin szigetén található parkban éppen építési munkálatokat folytattak és egy kilátótornyot akartak felállítani, amikor furcsa leletek kerültek elő a föld alól. Ezek a tárgyak egy 10. századi város, illetve erődítmény létezésére utalnak, legalábbis az őket felfedező férfi szerint. A témában járatos régészek egyből arra kezdtek gyanakodni, hogy talán a mitikus Jomsborg városának maradványaira sikerült rábukkanni.

Wojciech Filipowiak, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze, aki a projekten dolgozik így fogalmazott:

"Nagyon izgalmas felfedezés, amely segíthet megoldani a több mint 500 éves rejtélyt: vajon hol lehet Jomsborg?"

Ezt a sokat emlegetett települést a viking történelem kulcsfontosságú helyszínének tartják, amelyről elsőként a 12. századi szövegekben írnak. De az írott utalások dacára soha nem találták meg, hogy hol lehetett. Ez alapján néhányan, kezdték úgy gondolni, hogy Jomsborg talán soha nem is létezett. Szerintük az erődítményt és pezsgő kereskedelmi posztot is magában foglaló város egyszerűen egy mítoszokból és legendákból szőtt mesebeli helyszín.

Ha kiderülne, hogy a település valóban létezett, akkor nagy valószínűséggel korának meghatározó kereskedelmi helyszíneként szolgálhatott, ahol vikingek, germánok és szlávok találkoztak és ütötték nyélbe gyümölcsöző üzleteiket. Karolina Kokora, a Wolini Történelmi Múzeum igazgatója a New York Times-nak elmondta, hogy ez a város egyfajta "középkori Balti-tengeri New York” lehetett fénykorában.

A fennmaradt viking korabeli szövegek egy pezsgő élettel bíró települést írnak le, több ezer lakossal, katonai erőddel és mólóval, ahol a viking hajók várakozhatnak, amíg újratöltik készleteiket. Filipowiak most azt állítja, hogy megtalálta az eredeti erőd maradványait. Természetesen ezek után kettőzött erővel folytatják a munkát és ha kell, az egész szigetet felássák, hogy a hajdanvolt település létezésének további nyomati is megleljék. Egy ilyen kulcsfontosságú helyszín felfedezése valódi kincsesbányát jelentene a viking kor kutatói és rajongói számára.

Természetesen nem csak a tudomány profitálhat ebből, hanem a turizmus is fellendülhet. Wolin polgármestere, Ewa Grzybowska röviden, de nagyon lényegre törőbben fogalmazta meg, miért is annyira fontos ez:

"A vikingek szexik és nagyon komoly érdeklődést váltanak ki az emberekben. (…) Itt pedig nagyon úgy tűnik, hogy bárhová is mész, történelmük egy darabkájába botlasz."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás